Važno u toku nege ovih ruža jeste njihovo prihranjivanje: biljke bi trebalo u proleće, pre izbijanja mladih izdanaka, jednom nadjubriti djubrivom za ruže i drugi put ih prihraniti odmah posle prvog cvetanja, odnosno kod ruža koje cvetaju samo jednom odmah pošto cvetovi precvetaju i uvenu.

U najbolje moderne sorte ubrajaju se ruže: „Henri Matisse” (prva slika u galeriji), „Camille Pissarro”, „Claude Monet” i „Rose des Cisterciens” (fotografije su u galeriji na dnu teksta). Da bi njihova lepota sasvim došla do izražaja, najbolje je da ih sadite u grupama od po tri.  Sve u svemu, ove višebojne cvetne zvezde veoma su zahvalne na redovnoj i adekvatnoj nezi.

Stara ruža sorte „Henri Matisse” dostiže visinu oko 1 m i ima prijatan miris cveta koji podseća na miris malina. Kao pratilac ruže „Henri Matisse” prikladne su perene sa cvetom u hladnoj plavoj boji i beloj, kao što su zvončić (Campanula persicifolia) ili Lichtnelken (Silene coronaria „Alba”). Pored „Camille Pissarro” i „Claude Monet”, isto tako lepo izgledaju i beli ili žuti cvetovi, recimo Brandkrauts (Phlomis russeliana). 

I medju starim ružama sreću se zdrave prošarane sorte: na primer „Camaieux”, koja vrlo lepo izgleda zasadjena solo, ili još kao Rosa mundi, poznata „Versicolor” (Rosa gallica). Karakteristike puzavice ima „Variegata de Bologna”. Ona ima čarobne roze-bele cvetove. Stare ruže, za razliku od gore navedenih maler-ruža, cvetaju samo jednom. Kod stare ruže „Camille Pissarro” boje punih cvetova jasno su odvojene jedna od druge. Listovi ove oko 1 m visoke čestocvetajuće ruže, imaju jarkozelenu boju.

Ruža za zaljubljene „Claude Monet” je ruža prošarana nepravilnim šarama u žutoj, beloj i crvenoj boji. Dostiže visinu oko 1 m, često cveta i prijatno miriše. Neke vrste starih ruža mogu da se transformišu. Naročito sorta „Rose des Cisterciens” menja svoj izgled tokom godine. Boja njenog cveta tokom vrelih letnjih dana deluje bleoee nego na samom početku letnje sezone ili na jesen. Sorte mogu da se prepoznaju i na osnovu oblika izreckanih rubova listova. Ali, kad se radi o boji latica, ulogu ne igraju samo vremenski uslovi, već i karakteristike zemljišta. U zavisnosti od staništa, ruža roze-žute boje na jednom mestu je žuća, dok na drugom preovladjuje roze boja. Pogledajte neke od ovih divnih varijeteta u galeriji slika...

LepaiSrecna Čarobno prošarane cvetove ruže pronaći ćete kod modernih uzgajivača ali i u okviru asortimana starih ruža. Kao i kod ostalih grupa ruža, i ovde postoje sorte koje teže ili lakše održavaju vitalnost. Mi vam predstavljamo one najbolje.