Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maslačak na travnjaku i trpezi

Maslačak nas uvek obraduje na livadama i parkovskim travnjacima, ali u našoj bašti on je često nepoželjan korov. Međutim, premda crpi hranljive sastojke iz zemlje i tako ugrožava naše biljke, na trpezi je lekovit i jestiv.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Maslačak cveta od aprila do maja, pri čemu se njegove žute cvetne glavice zatvaraju noću i kada je oblačno. Uspešno raste na svim zemljištima, a naročito mu pogoduju vlažne livade. Seme maslačka veliko je svega 3 mm. Pomoću vetra koji raznosi seme, ova biljka brzo osvaja nove teritorije. Jedna biljka formira i do 5.000 semenki.

Maslačak je pored svoje lekovitosti poznat i kao izuzetno hranjiva biljka bogata vitaminom C i A, organskim kiselinama, mineralima.

Mladi listovi maslačka u proleće idealni su za zdravu osvežavajuću salatu, a mogu se skuvati i kao varivo. U narodnoj medicini se primenjuje za opšte jačanje organizma i čišćenje krvi. Takođe, od maslačka se može praviti i čaj, sirup ili maslačkovo vino.

Sprečite formiranje semena i uklonite koren
Za suzbijanje maslačka u travnjaku trebalo bi planski uklanjati pojedinačne biljke. Potrebno je da redovno umereno prihranjujete travnjak đubrivom na bazi azota. Prilikom čupanja pojedinačnih biljaka iz zemlje zajedno s korenom vodite računa o tome da je koren kompletno izvađen. Protiv maslačka može da se koristi i sredstvo protiv korova ''weedex''.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije