Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomično planiranje bašte

Negovane i dobro isplanirane bašte uvek deluju raskošno, ali iza tog efekta ne moraju uvek stajati velike investicije. I sa malo novca može se dosta postići, naročito ako vrt isplanirate još tokom gradnje kuće.

  Izvor: LepaiSrecna

Svi koji grade kuću suočavaju se sa problemom: dosta novca se ulaže u samu gradnju kuće, tako da uređenje bašte ostaje po strani. Kada se uselite u novu kuću, posle njenog opremanja teško da je ostalo još novca za uređenje i ulaganje u okućnicu. Ali i sa malo novca može se nešto napraviti. 

Prvi korak je da bez ikakve skromnosti nacrtate skicu svoje bašte. Nakon toga pokušajte da izračunate koliko bi vas koštalo uređenje takve bašte i kako da na najjeftiniji način sprovedete u delo svoje ideje. 

Popločane površine su finansijski najzahtevnije. Razmislite zato da li je zaista neophodno da sasvim popločate baštu ili da betonirate velike površine. Povoljna alternativa je površina prekrivena šljunkom. Ukoliko ne nameravate da na toj površini parkirate auto, sasvim je dovoljno da skinete površinski sloj zemljišta (oko 10 cm). Stavite sloj runa od veštačkog materijala i na kraju šljunak. Veštačko runo propušta vodu, ali sprečava da se šljunak meša sa zemljom. Kao pristup garaži dovoljne su samo manje betonske ploče koje su poređane jedna do druge. Za to možete predvideti podlogu debljine 15–20 cm od tucanog šljunka, jer ploče vremenom “utonu” u zemlju. Za formiranje putića u bašti mogući su još jednostavniji načini. Ivica može biti napravljena od kamena, ovo važi i za putiće posute šljunkom. Na ovaj način leja i putić biće jasno odvojeni. 

Za biljke važi sledeće: Ko ima strpljenja, može uštedeti dosta novca. Živa ograda od graba ili grupacije crvenog graba poslužiće kao zaštita od pogleda, ali će vam biti potrebno izvesno vreme da to dočekate. Ipak, takva živa ograda je finansijski mnogo povoljnija od ostalih mogućnosti. 

Živa ograda od kaline i cvetnih žbunova kao što su forzicija, vejgela, ukrasna ribizla i mirisni jasmin gotovo da je besplatna, kada je pravite od reznica. Jednostavno, sredinom proleća odsecite izdanke veličine olovke i zabodite ih u zemlju. 

Žavornjak, funkija i druge vrste žbunastih biljaka nisu skupe. Pošto se većina biljaka mora redovno deliti, možete pitati prijatelje, komšije i rođake da li imaju višak reznica. Kod uređenja leja isplanirajte veliko rastojanje između biljaka. Već nakon nekoliko godina možete podeliti gotovo svaku vrstu perene, tako da će uskoro cela leja biti puna biljaka. 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije