Poštovana redakcijo, 

Redovno čitam časopis „Moja lepa bašta” i molim vas da mi pomognete oko uređenja moje bašte. Kuća nam se nalazi na bregu. Bašta je u blagom nagibu s vrha prema kući. Na nju se izlazi s velike terase, a ograđena je zidom. Na celoj površini trenutno se nalazi travnjak, koji želim da preuredim u vrt. U njemu bih volela da se nađu crvenolisni japanski javor, japanski beli dren, ukrasna kruškica, niski četinari, loptasti šimšir, juke, ukrasni grmovi s perenama. 

Čitateljka Zorica

Draga Zorice, 

U pismu ste naveli da vam je cela bašta opasana zidom, pa vam iz tih razloga savetujem da ispred njega formirate rondele, kasete, žardinjere (po vašem izboru), u kojima sam predložila da posadite niske četinare, a oko njih cveće koje volite: negde perene, negde sezonsko cveće. 

Sezonsko cveće je lepše na ulazu, a perene u drugom delu.  Između leja na zid stavite osvetljenje, a ispod šišani, loptasti šimšir i to će dati dodatni lep efekat. Na sredini travnjaka je grupacija od drveća, šiblja i cveća, što izgleda vrlo efektno. Tu su i japanski javor i beli dren, ali i ukrasna kruškica, kao što ste želeli. Juke daju poseban šarm vrtu, a kako sam shvatila, vama su to omiljene biljke. Nadam se da će vam se predloženo rešenje dopasti. 

S poštovanjem,
Dragana Tucović-Baranac  

Legenda 

Četinarsko drveće 

Picea pungens „glauca” (srebrna smrča)

Thuja globosa (tuja okrugle forme) 

Juniperus squamata

Juniperus skyrocket 

Lišćarsko drveće

Acer palmatum „atropurpurea” (lepezasti crveni javor) 

Pyrus (ukrasna kruškica) 

Četinarsko šiblje 

Juniperus horizontalis 

Zimzeleno šiblje 

Pyracantha coccinea (vatreni trn)

Aucuba japonica (aukuba)

Buxus sempervirens (šimšir loptasto orezan) 

Lišćarsko šiblje 

Hibiscus syriacus (sirijska ruža) 

Viburnum opulus (viburnum) 

Cornus alba„sibirica” (beli dren)

Y – juka

Puzavice

W – Weigella 

T – tekoma 

Cveće 

P – perene 

SC – sezonsko cveće 

LepaiSrecna U prostranoj bašti pod blagim nagibom nalazi se veliki travnjak koji čitateljka želi da preuredi u vrt. Pogledajte predlog pejzažnog arhitekte časopisa "Moja lepa bašta". Predlog uključuje i crvenolisni javor, baš kao što je čitateljka želela.