Cvetno rešenje ovog malog, ali značajnog prostora, ne bi bilo ni izdaleka tako lepo da se nije pribeglo, najpre, ukrašavanju njegove pozadine, koju čini monotona stražnja strana drvene ostave. Sve izgleda daleko efektnije ukoliko se koriste boje iz prirode, ali u prijatnim kontrastima, pa se tako predlaže farbanje ove strane ostave u belo, a preko se stavlja plavozeleni špalir, koga će, pak, divno ukrasiti purpurno crvena šumska loza (Amelopsis) u kombinaciji sa mirisnom ružičastom ružom puzavicom (“Lawisnia“). Sada je već sve lepše.

U ovom rešenju opredeljenje je da cveće i šiblje bude posađeno tako da formira kružni oblik travnjaka u čijem središtu će se moći postaviti garnitura za sedenje i uživanje. Izbor cveća, šiblja i ruža sveden je na tri boje: na belu, ružičastu i crvenu, čime je ovaj prostor dobio romantičan izgled. Ružičaste ruže nalaze se na ulazu i na kraju leje, gde je “kraljici cveća“ i mesto. Pored njih su svileni, sivi i meki listovi perene, koja se u našem narodu naziva “zečje uši” (Stachis lanata), posađeni tu, kako bi lepota ruža došla do još većeg izražaja.

Kružnu leju dalje čine: hajdučka trava (Achillea “Cerise Queen“) čiji su cvetovi boje trešnje u julu, zatim helenijum, indijanska kopriva, čiji su listovi zaista slični koprivi, samo što su ružičasti, cvetovi troskota, kao i patuljasta suručica (Spyrea), hortenzije penjačice i šiblje grozdan, svetloružičastih cvetova. Između njih vrlo efektno deluju beli cvetovi meksičke nane, koji se uzdižu u vidu vodoskoka.

Dragana Tucović Baranac, pejzažni arhitekta i PR JKP “Zelenilo – Beograd

1. Suručica, Spiraea japonica (20–30 cm), 9 kom.
2. Grozdan, Kolkwitzia amabilis (80–100 cm), 1 kom.
3. Šimšir, Buxus sempervirens (30–35 cm), 6 kom.
4. Helenijum, Helenium-Hybride “Rubinzwerg“, 8 kom.
5. Hajdučka trava, Achillea millefolium “Kirschkönigin“, 25 kom.
6. Meksička nana, Agastache mexicana, 3 kom.
7. Pramenasta vlasulja, Stipa calamagrostis, 3 kom.
8. Žbunasta ruža, “Rosali“, 4 kom.
9. Zečje uši, Stachys byzantina, 20 kom.
10. Žbunasta ruža, “Melissa“, 1 kom.
11. Koralni zvončić, Heuchera-Hybride “Plum Pudding“, 5 kom.
12. Hortenzija penjačica, Hydrangea macrophylla “Masja“ (30–40 cm), 2 kom.
13. Troskot, Polygonum bistorta, 24 kom.
14. Ruža penjačica, “Lawinia“, 2 kom.
15. Šumska loza, “Ernest Markham“, 2 kom.