Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hortenzije mogu i u senku

Ako komšijsko rastinje ili neka nova gradjevina zakloni sunce vašim ružama, morate da im promenite mesto i zamenite ih nekim drugim cvetnicama. Hortenzije su idealne za takvu situaciju pa su zato i predložene u ovom rešenju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo,

Posedujem plac na Trešnji od 11 ari s vikendicom. Na ulazu imam metalnu dvokrilnu kapiju oko koje raste ruža puzavica. Ulazna kapija pravo vodi u metalnu garažu. Od kapije levo, dužinom od 9-10 m, zasadila sam ruže raznih boja, ali je iza nih komšija zasadio jelke, koje su ogromne i prave hlad, pa bih ja tu eventualno zasadila nešto što ne traži mnogo sunca. Ispred ruža imam špalir od 4 čokota vinove loze koji ne zaklanja pogled. U sredini placa postavljena je montažna vikendica s velikom pokrivenom terasom, a ispred su zasađene ruže, koje su po ceo dan na suncu i lepo mi uspevaju. Između njih zasadila sam i cveće, po predlozima koje čitam u časopisu. Levo od kuće postavili smo veliku belu tendu. Ispred nje zasađene su 1 trešnja i 3 jabuke, gde parkiramo kola. Ispod trešnje su zasađena i 3 čokota loze, a ispod nje imam bašticu koja izlazi na drugu, bočnu stranu metalne garaže. U toj baštici sadim razno cveće. Na ulazu u kuću imam polukružno stepenište gde bih ja postavila i neku žardinjeru.

Unapred zahvalna,
redovna čitateljka Radmila Gavrilović

Poštovana gđo Gavrilović,

Iz vašeg pisma se vidi koliko volite cveće i zelenilo. U komentaru rešenja koje sam vam ponudila krenuću od ruža, pored ograde s vašim susedom, koje su sada zamenjene hortenzijama. Njih sada ima u raznim bojama i oblicima, podnose polusenku, pa čak i senku, dugo i lepo cvetaju, a pri tom su i višegodišnje (polužbunovi).

  Izvor:

Kod ulazne kapije u ćošku posadite aukubu, koja je divan zimzelen žbun nižeg rasta i crvenih plodova. Uz ogradu levo preporučujem vam igru raznih biljaka (drveća, šiblja i cveća), koja će u svako doba godine stvarati nove slike. Vodila sam računa o pogledu kada sedite ispod vašeg lepog belog suncobrana. Iz tih razloga tu je lepa, atraktivna grupacija od juniperusa, crvenog berberisa i sezonskog cveća. 

Na pitanje šta da posadite u žardinjeri na terasi, predlažem vam da to bude rododendron, ali ona otporna vrsta koja može da podnese i niske temperature, dok su o njegovoj lepoti i lepoti njegovog cveta sve reči suvišne. Na kraju, pošto znam da je posredi vikendica, vodila sam računa o izboru biljaka, da biste oko njih imali što manje posla, a više uživali.

Na pitanja odgovara:
Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh.

  Izvor:
Legenda

Četinarsko drveće

1. Picea omorica (omorika)
2. Picea pungens „glauca” (srebrna smrča)
3. Abies concolor (dugoigličava jela)
4. Chamaecyparis lawsoniana „allumii” (pačempres plavičasti)
5. Juniperus squarocket
6. Juniperus globosa

Lišćarsko drveće

7. Albizia (albicija)
8. Malus floribunda (ukrasna jabuka)
9. Tilia argentea (srebrnolisna lipa)
10. Prunus pissardii „atropurpurea” (crvenolisna šljiva)
11. Betula alba (breza)

Zimzeleno šiblje

12. Aucuba japonica (aukuba)
13. Pyracantha coccinea (pirakanta)
14. Prunus laurocerasus (lovor-višnja)
15. Mahonia aquifolium (mahonija)

Lišćarsko šiblje

16. Berberis thunbergii „atropurpurea”
17. Viburnum opulus
18. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)
19. Cornus alba „sibirica” (sibirski dren)
20. Syringa vulgaris (jorgovan)
21. Hidrangea hortensis (hortenzija)


Pt – pampas trava
Y – juka
Sc – sezonsko cveće
P – perene

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije