Bašta je lepa ako u svako doba godine, zahvaljujući umešnom izboru biljaka, imamo „slike” koje čine kombinacije boja i oblika. Na to se često zaboravlja, pa nam se dogadja da nam je bašta u nekom mesecu, najčešće leti, u toj meri bujna da nas umesto uživanja pomalo guši toliki broj raznobojnih cvetova, a onda u jesen gotovo da nemamo u šta da pogledamo.

Ova bašta u izvornom obliku ima veoma siromašnu sliku kad je reč o vegetaciji. Zato je u ovom predlogu, uz poštovanje seoskog ambijenta, napravljena bašta u tom stilu. Ono što odmah upada u oči svakako su elementi levo, napravljeni od vrbovog pruća, uz koje se penje raznobojni mirisni grašak, a služe kao zaštita od komšijskih pogleda. Drugi element je drvena kapija, a iznad nje poluluk od ruže puzavice. Grupacija od suncokreta, koja deluje veoma efektno i koja se sama razmnožava zajedno s dalijom i loptasto ošišanim šimširom, daje poseban pečat prednjoj bašti.

S njene druge strane je i klupa za uživanje, koju u jesen uokviruje ljubičasti jedic. Izbor biljaka uklapa se u seoski stil, pa su tu mesto našle i jabuka, zova, jorgovan. Pored ograde od pruća formirana je leja u kojoj se mnogi cvetovi pojavljuju baš u jesen: tamnoroze dalije, sitnocvetne bele hrizanteme, ruže i još neke vrste perena i sezonskog cveća. U ovoj bašti je lepo i u jesen.

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta JKP„Zelenilo – Beograd”Rascvetana seoska bašta
LepaiSrecna 

Legenda

1. Zova (sambucus nigra), široko rasprostranjen žbun belog cveta u junu, sa crnim bobicama bogatim vitaminima u jesen, visine do 7 m, visina rasta 1-1,5 m, 1 kom.
2. Ruža penjačica, krupni tamnoroze cvetovi s krem središnjim delom, umereno punog cveta, često cveta, zdrav list, 2 kom.
3. Purpurna ehinacea (Echinacea purpurea „Magnus”), jarkocrveni jezičasti cvetovi blago povijeni unazad, cveta od jula do septembra, visine 80-100 cm, 40 kom.
4. Jorgovan (Syringa vulgaris), žbun visine do 3 m, tamnopurpurne boje, jakog mirisa, cvasti dužine 30 cm u maju-junu, 1 kom.
5. Jesenji jedić (Aconitum carmichaelli), sorta koja kasno cveta s tamnolila cvetovima (IZUZETNO OTROVNA!), visine 140 cm, 20 kom.
6. Sitna hrizantema (Tanacetum parthenium), aromatična, bogato razgranata biljka perastih listova i sitnih jednostavnih i polupunih belih cvetova nalik dugmetu, cveta od juna do septembra, visine 60-80, cm 25 kom.
7. Šimšir, loptasto oblikovan (Buxus sempervirens), zimzelena biljka orezuje se najmanje dva puta godišnje, visina prilikom kupovine 30-35 cm, 5 kom.
8. Dalija „Pink Skin”, grupa dekorativnih dalija, sorta roze cveta, visina 100 cm, prezimljije zaštićena od mraza, 20 kom.
9. Suncokret (Helianthus annus), 2 kesice.
10. Mirisni grašak (Lathyrus odoratus), jednogodišnja penjačica visine 2 m, beli plavi i roze cvetovi od juna do septembra, razmnožava se rasejavanjem, 2 kesice.
11. Ruža za leju, sorta koja bogato cveta sa čistoroze cvetovima, ne smetaju joj kiša, visoke temperature, cveta do prvog mraza, visina 60 cm, 15 kom.
12. Jabuka “Topaz”, otporna zimska sorta sočnih plodova srednje veličine, rozecrvena kožica, slatkastokiselog ukusa, 1 kom.