Kada se pogleda ova bašta koja ima bezmalo 100 kvadrata, nema se utisak da je to samo prednji deo kuće, koji je prirodan nastavak trema ili natkrivenog dela, gde vlasnici kuće zasigurno provode dosta slobodnog vremena. Ono što je u ovom slučaju optička varka svakako je vijugava stazica, kojm se iz središta trema izlazi u baštu. Rešenje koje je ovde dato može se reći da je prilično jednostavno, a ako znamo da je jednostavnost savršenstvo (poznata mudrost), onda možemo zaključiti da nije bilo lako doći do njega.

Ono što je zaista efektno jeste stazica koja je u travnjaku obeležena samo uredno i kompaktno ošišanim šimširom. On je poslednjih godina postao apsolutni favorit kada je reč o zastupljenosti vrsta biljaka u bašti. Iako poznat još iz vremena rimskih topiarija kada su se od njega oblikovale razne skulpture, u jednom periodu bio je zapostavljen da bi poslednjih desetak godina dobio mesto gotovo u svakoj bašti i to najčešće šišanjem u oblik lopte, kocke, potkovice...

Ova bašta, koja bez sumnje ima romantičan izgled, interesantna je i zbog dva obeliska preko kojih idu puzavice od dve vrste klematisa, koje cvetaju od aprila. Mesto gde su postavljeni obelisci naglašava ulaz u kuću. Ukrasna trešnja je ovde jedino drvo, koje je veoma dekorativno.

Ali ovu baštu obeležava i posebna vrsta perunuke, krupnih kobaltnoplavih cvetova, koji se pojavljuju od sredine maja. Posađena je uz samu kuću, s obe strane i na početku cvetne leje s desne strane. Da bi ova bašta cele godine bila lepa, zaslužne su jesenje anemone.

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta i PR JKP “Zelenilo – Beograd”

Legenda

1. Perunika (Iris barbata media), kobaltnoplavi cvetovi s tamnim rubom, cveta od sredine maja, visina 50 cm, perena se širi površinski preko rizoma. Ukoliko posle nekoliko godina biljka više ne cveta tako bujno, možete da razdelite vrat korena, 70 kom.
2. Deucija (Deutzia x kalmiiflora), uspravno rastući žbun koji bujno cveta, visine 150 cm, beloroze cvetovi u junu, 4 kom.
3. Jesenje anemone (Anemone Japonica), polupuna crvena sorta, cveta od kraja avgusta do oktobra, visina 40-70 cm, 40 kom.
4. Alpski klematis krupnog cveta (Clematis macropetala), divlja vrsta s plavoljubičastim punim zvončićima veličine 4-6 cm. Cveta u aprilu/maju i još jednom u julu/avgustu, uvis se penje do 3 m, 1 kom.


5. Živa ograda od šimšira (Buxus microphylla), idealna kao niska ogradica, otporna na gljivične bolesti, duguljasti svetlozeleni listovi, mogu da se koriste ožiljene reznice, 160 kom.
6. Hibrid klematisa, visine do 14 cm, roze cvetovi od juna do septembra, uspinje se uvis do 3 m, 1 kom.
7. Purpurni kudravac (Stachys grandiflora), sorta s krupnim purpurnoroze cvetovima od jula do avgusta, visina 50 cm, 35 kom.
8. Loptasta trešnja (Prunus fruticosa „Globosa”), spororastuće nisko drvo guste krošnje (prečnik 2 m), u aprilu i maju beli cvetovi, narandžasto-crveni u jesen, 2 kom.
9. Zvončić (Campanula lactiflora), izdanci ove sorte imaju lučni viseći oblik, visina 90 cm, bledolila cvetovi od juna do avgusta, 10 kom.
10. Beli ljutić (Aquileqia), od maja do juna krase ga beli cvetovi, perena visine 60 cm 50 kom.
11. Hibrid rododendrona, zimzelen ukrasni žbun s roze cvetovima u maju, može da bude visok i širok do 2 m 1 kom.