Poštovana redakcijo!

Vaš časopis pratim od prvog broja i veoma mi se dopada. Potreban mi je stručni savet za uređenje velikog dvorišta roditeljske kuće. Površine koje želim da uredim uglavnom su prazne, sa malo trave. Prvi deo dvorišta prilično je zasenjen, dok je drugi sa više sunca, a i sa dosta betona, treći deo trenutno služi kao bašta, sa puno sunca. Biljke koje želim da imam u svom vrtu su ruže, perene, listopadno i zimzeleno šiblje i manje drveće, uglavnom višegodišnje bilje koje ne zahteva posebne uslove.

Mnogo pozdrava od vaše verne čitateljke.

Jasna Bikar,
Sombor


Draga Jasna,

Dvorište Vaših roditelja zaista je veliko i lepo. Još je lepša Vaša želja da ga uredite. Slažem se potpuno sa Vama da ima dosta betona, pa sam u svom crtežu, po Vašoj želji, nacrtala buduće rešenje, kako ste hteli (da smanjite betonski prostor i zamenite ga zelenim).

Deo kod garaže, gde ste poželeli alpinetum, umesto toga, predlažem Vam da napravite u vidu zidane žardinjere od kamena, jer bi to uzgledalo lepše po mom mišljenju. U kamenu žardinjeru posadite malo, poleglo šiblje, kao stalnu postavku, a u ostali deo zasadite sezonsko cveće, i ta će kompozicija izgledati veoma lepo. Na vama je da odlučite kako ćete srediti ovaj deo, ja vam dajem samo svoje predloge.

Kantu za otpatke možete staviti u improvizovan ormarić i na njega staviti cveće, a oko njega šiblje i drveće, tako da će kanta za otpatke biti maskirana i ni ona neće izgledati loše. Pored same kuće sam Vam predvidela ruže, ali ostavite lozu. Tu napravite i pergolu, gde će hlad praviti ruže puzavice, jer se na tom mestu može provoditi dosta vremena. Uostalom, tu vam je po rasporedu i letnja kuhinja, pa Vam je sve veoma blizu, što se kaže – na dohvat ruke.

U delu koji je zaista veliki i gde imate senjak i postojeće maline, smatrala sam da treba da ih ostavite, ali i da ovaj deo iskoristite za mali voćnjak i povrtnjak sa neophodnim biljem, ali i začinskim, aromatičnim biljkama, bez čega se savremeni vrt gotovo više ne može zamisliti.

Na pitanja odgovara: Dragana Tucović–Baranac dipl. pejz. arh.

LEGENDA:

Postojeće stanje:

a. vinova loza, b. ruža puzavica, c. višnja, d. kruška, e. jabuka, f. malina.

Novoprojektovano stanje:

Četinarsko drveće:

1. Abies concolor (dugoigličava jela), 2. Chamaecyparis Laws "blumii", 3. Picea pungens "glauka" (str. smrča), 4. Juniperus squamata.

Lišćarsko drveće:

5. Betula alba (breza), 6. Tiliz argentea (srebrna lipa), 7. Prunus pissardii "atropurp" (crvena šljiva).

Zimzeleno šiblje:

8. Pyracantha coccinea (vatreni trn), 9. Prunus laurocerasus (lovor-višnja), 10. Coloneaster horizontalis.

Listopadno šiblje:

11. Cornus alba "sibirica", 12. Berberis thunbergii "atrop", 13. Hibiscus syriacus (sirijska ruža).

Ruže: R. Ruže puzavice, R 1 Ruže floribunda.

Skraćenice:

P. Perene, SC. Sezonsko cveće.