Ovde je predstavljen plan za uredjenje bašte koja je izrazito zakorovljena pa se prvo mora dobro očistiti i korov uništiti, a onda pribeći ravnanju terena – nivelaciji. To je za rešenje ovog vrta po predloženom rešenju veoma bitno, s obzirom na činjenicu da je reč o geometrijski pravilnom vrtu ili vrtu francuskog stila.

Parcela je sasvim pravilna, u obliku pravougaonika, zbog čega je odabrano ovakvo rešenje. U centru se nalazi statua, koja nameće kružnu rondelu oko sebe, a od nje, u sasvim pravilnom obliku formiraju se četiri staze. Staze su posute svetlim šljunkom.

Postojeći šimšir koji uokviruje celu površinu, samo je obnovljen i veoma precizno ošišan, kako bi naglasio liniju, što je za ovaj tip vrta veoma bitno. Medjutim, vrt je još po nečemu potpuno originalan, a moglo bi se reći i moderan. U njemu sasvim dominiraju začinske biljke i ukrasno povrće, ali jestivo.

To je apsolutni hit poslednjih godina u svetu – ukrasni vrt je istovremeno i koristan. Dve ribizle divnih crvenih plodova nesumnjivo doprinose i lepoti i ukusu. Interesantne su pravilne ivice leja. Umesto šimšira posadjene su zelena i crvena salata. Oba prednja dela uokviruje peršun. 

Tu je i blitva sa žutim, narandžastim ili crvenim stabljikama, koja je, verovali ili ne – i veoma ukusna. Pored ukusnih i lepih, birane su i aromatične biljke, pa srednju rondelu, oko statue, uokviruje nana, a rondela je ispunjena mirisnom majčinom dušicom. Ipak, cvetni ramovi su od žute ruže puzavice, a leju krase krem-bele ruže. Velikoj živosti ovakve bašte umnogome doprinose i mnogobrojni cvetovi narandžastog nevena. 

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta i PR JKP “Zelenilo – Beograd”

Mešovite leje za hobi baštovane
LepaiSrecna 
Legenda

1. Ruža puzavica „Golden Gate”, zlatnožuti cvetovi, često cveta, zdrava, visina 2,5 m 2 kom.
2. Virak (Alchemilla mollis), zeleno- žuti cvetni veo jun/jul, visina 35 cm, preporučljivo radikalno orezivanje posle cvetanja 35 kom.
3. Zelena salata u crvenoj i zelenoj boji sa dekorativnim valovitim listovima, mlade biljke 24 kom.
4. Majčina dušica, aromatična začinska biljka svetloljubičastih cvetova jun/jul, visine 25 cm, voli toplotu, 42 kom.
5. Nana (Menta), nezahtevna lekovita biljka, visina 35 cm 10 kom.
6. Melisa (Melissa officinalis), čajna i začinska biljka, jakog mirisa nalik limuna 2 kom.
7. Stablo ribizle, crveni plodovi u junu i julu, 2 kom.
8. Grmolika ruža, krem-beli cvetovi sa crvenkastom sredinom, često cveta, visina 60 cm, blagog mirisa, 3 kom.
9. Neven (Calendula officinalis), jednogodišnji, narandžasti cvetovi, iz semena.
10. Žuta tikvica, delikatesno povrće, 2 kom. 
11. Blitva, povrće sa crvenim, žutim ili narandžastim stabljikama, iz semena.
12. Peršun, začinska biljka, ne treba ga saditi uzastopno na istom mestu, iz semena.