Veruje se da lokvanj (Nymphaea) ima umirujuće dejstvo, a simboliše i nove (poslovne) mogućnosti.

Cvet lokvanja povezuje se s Budom i njegovim prosvetljenjem, cvet koji je dostigao krajnje savršenstvo - njegova čistoća nije ukaljana muljem iz kojeg raste.

Budući da lokvanj za rast zahteva specifične uslove, u vrt treba harmonično uklopiti čitavo jezerce da bi se postigao najblagotvorniji učinak. Jezerce je najbolje smestiti u istočni ( za pozitivan učinak na zdravlje i porodicu) ili severni deo vrta (za karijeru i bogatstvo).

Voda se povezuje s napretkom i dobrom srećom, a poželjno je da u vrtnom jezercu, osim lokvanja, ima i zlatnih ribica. Ako se stavlja ispred kuće, najbolje ga je smestiti s leve strane ulaza jer jezerce ili fontana s desne strane ulaza uzrokuju lošu sreću u braku.

Lokvanj (ili lopoč) je trajna biljka i zasađen u dubljim jezercima može i prezimiti napolju. Ako imate pliće jezerce u kojem se voda smrzne, gomolje lokvanja treba u jesen izvaditi i smestiti u kesicu u kojoj se neće osušiti.

Pri sadnji se preporučuje korišćenje specijalne zemlje za sadnju vodenih biljaka. Trenutno nisu poznate štetočine i bolesti koji napadaju lokvanje, što je velika prednost pri njegovom gajenju.

Izvor: Jutarnji