Listovi i cvetovi ove vodene biljke uzdižu se odvažno i do dva metra iznad površine vode. Listovi lotosa su zelenosrebrnkaste boje, a voštana struktura na površini lista čini da kapljice vode klize po listu bez zadržavanja i čiste ga od čestica prljavštine (lotus efekt). 

Indijski lotus (Nelumbo nucifera) je najpoznatija vrsta ovog roda. Cvetovi su veličine 12-13cm , ružičaste boje i lepog mirisa, a koren koji se širi u mulju je snažan.

VIŠE: Afrička mirta: egzotična saksijska biljka

Plodovi lotosa nalaze se u plutastom cvetnom čunju 5-12 cm širine. Sposobnost lista lotosa da odbija prljavštinu uprkos tome što raste u muljevitim močvarama donela mu je simboličko značenje čistoće, vernosti i prosvetljenosti. 

Lotos je jestiva biljka. Za jelo se koristi koren, koji sadrži puno ugljenih hidrata, mladi listovi i plodovi bez plodnice koja ima gorki ukus. 

VIŠE: Egzotični dodir za vašu baštu: kako da uzgajate ananas u saksiji

Lotos se može uzgajati u prirodnim i veštačkim jezerima, ali i u posudama. Ukoliko želite da zasadite svoj lotos neophodno je da izaberete patuljastu sortu. Posuda bi trebalo da bude dimenzija između 20 i 25 centimetara.

Kao tlo koristite blato iz jezera ili pomešajte humus, zablaćeno vrtno tlo i pesak u odnosu 4:4:1. Dodajte đubrivo u količini 10 do 15% od mase tla. Potom mešajte sa vodom dok ne nastane blato. 

VIŠE: Uradi sam: ispletite od novina ukrasnu korpu za stare činije i saksije (VIDEO)

Sadnju je najbolja obaviti predveče i to tako što se koren ocedi, a potom se umeće u mulj na dubinu između 10 i 15 centimetara. Redovno zalivajte biljku i postepeno povećavajte količinu vode kako bi listovi lotosa mogli da plutaju. Kada listovi izbiju na površinu, vodu bi trebalo održavati na istom nivou.

Izvor: Horti-kultura