Ukoliko se odlučite za ove uzdignute gredice, na slikama je prikazano kako ih možete napraviti. Tipična leja napravljena na ovaj način moze trajati izmedju 4-8 godina u zavisnosti od materijala stavljenog u jezgro leje, a najčešće se koristi drvni otpad.

VIŠE:Bašta sa izdignutim lejama

Ovakve leje pogodne su za gajenje skoro svih vrsta povrća: graška, pasulja, salate, paradajza, rotkvice, krastvca, šargarepe, tikvice, bundeve, krompira i mnogih drugih. Biljni materijal koji se razgrađuje na dnu u centru ’leje’ pruža biljkama dosta hranljivih materija i biljni rast će biti bujniji.

VIŠE:Leja za baštovane koji ne smeju da se saginju

Koliko dugo će te hranljive materije trajati ili koliko brzo će se iskoristiti zavisi od čega je taj centar napravljen.

Ako je napravljen od usitnjenog drveta koje se brzo razgrađuje, hranljivi materijal će biti dostupan biljkama već u prvoj godini.

Da bi se maksimalno iskoristila ovakva velika količina hranljivih materija treba izabrati povrće koje zahteva visok nivo hranljivosti: tikve, tikvice, krastavci paradajz, celer, krompir.

U ovakvim lejicama manje zahtevne biljke kao sto su pasulj, grašak i jagode je bolje gajiti posle oko 3 godine. 

"Uzdignute lejice" napravljene od kabastog materijala kao sto su cela stabla ne ispuštaju posebno visok sadržaj hranljivih materija u prvoj godini.

Glomazni materijal se razgrađuje dosta sporo. Međutim, snabdevanje hranljvim materijama će biti stabiljnije i dugotrajnije i skoro da ne postoji opasnost od ’prenađubrenosti’ tj. viška hranljivih materija u prvoj godini.

Da bi se gredice iskoristile na najefikasniji način, treba uzeti u obzir hranljive potrebe biljaka.

Pogledajte u galeriji kako izgledaju ove leje posle godinu dana, a kako posle 20.

Izvor: Permakultura

LepaiSrecna Austrijski permakulturist Jozef Sep Holzer razvio je metod gajenja voća i povrća bez zalivanja, đubrenja, savijanja nad zemljom... za godišnje i višegodišnje biljke.