Prednji deo placa je na istočnoj strani i zbog blago kosog terena podeljen je na gornji i donji deo, a između je betonska staza oivičena parapetom 15 cm.

U gornjem delu nalaze se mini-letnjikovac, dve velike jelke (oko 15 m), stare patuljaste kruške i ruže čajevke visine (1,60-1,70 m); tu je i veliki orah u samom ćošku do ulice i ograde. Donji deo je prazan, osim starih sorti vinove loze. Želja mi je da ispunim svaki kutak, kako sunčani tako i senoviti deo, i ispod svakog drveta. Da li je moguće na ovom malom prostoru napraviti malu prašumu od zelenila da bismo se zaštitili od radoznalih pogleda, a sve ostalo da bude ispunjeno cvećem, ukrasnim travama i ako je ikako moguće, mali potočić, jer teren ima lep pad, ili alpinetum.

Isto tako i iza kuće. Doduše, vrlo je senovito; tu su veliki lešnik, višnja i kajsija. Gde da postavim začinsko bilje? Nisam baš iskusna u gajenju, u stvari tek sam početnik, pa mi tako i nije išlo od ruke. Zemljište je peskovito i ponešto žućkasto. Po hortenzijama zaključujem da je kiselo, jer su izrazito plave boje.

Da li je potrebno raditi drenažni sloj pošto je zemlja i pored velikih kiša i zalivanja suva? Teško se odlučujem koju biljku odabrati kad mi se sve sviđaju, pa Vam šaljem spisak nekih biljaka, ili ćete mi vi dati neki svoj predlog? Svejedno, biću i te kako oduševljena jer ćete vi doneti pravu odluku. Volela bih da mi date savet kako se pravilno gradi alpinetum?

Drveće: ukrasna padajuća vrba
Žbunaste vrste: letnji jorgovan žuti
Trave: pampas, penisetum, plava trava
Perene: koralni zvončić, runolist, arabis beli, lavanda bela i plava, hajdučka trava, macina trava
Lukovice: anemone, irisi, ljiljani, lale, krokusi i moje omiljeno cveće, ovde kao ruže stablašice.

S poštovanjem,
Vaša verna čitateljka Slađana

VIŠE: Vrt uređen u duhu planinskih pejzaža: inspiracija za vaše dvorište

Poštovana Slađana,

Pažljivo sam razmotrila vaše pismo u kojem su sadržane sve vaše želje. Najveći deo njih uklopila sam u postojeće stanje, što mi nije bilo baš lako s obzirom na to da su po celom vrtu sađene voćke, a to je u potpunom raskoraku s pravilima uređenja u pejzažnoj arhitekturi. Ali kako nastojim da autentičan vrt odnosno postojeće biljke ne uklanjam, to sam učinila i u vašem slučaju.

Iz tih razloga u predlogu nemate nijednu novu lišćarsku biljku sem vrbe, koja je predviđena kod donje akumulacije potočića. Potok je predviđen tako kao da izvire iz stena alpinetuma, jer je to pravi način da izgleda autentično. Pored njega su lukovičaste vrste i ukrasne trave. Četinarske vrste vas zaklanjaju od nepoželjnih pogleda i čuvaju intimu.

VIŠE: Vertikalni vrtovi idealni za skučena dvorišta

Začinske biljke su u ćošku, blizu kuće, jer je njihova aroma važna za pravi ugođaj. Ruže čajevke zamenite ružama floribundama, koje su niže i kompaktnije pa izgledaju mnogo lepše. Uz ogradu na ulazu predlažem ruže puzavice, a uz metalnu ogradu, bočno, gde je vinova loza, slobodno dodajte lepu puzavicu visteriju. Nadam se da će vam se rešenje dopasti.

VIŠE: Zanimljiva ideja za dvorište: "šah tabla" na travnjaku

Projekat bašte, skicu i spisak biljaka možete pogledati u galeriji slika.

Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejzažni arhitekta

LepaiSrecna U ovom vrtu intimu čuvaju četinarske vrste koje su posađene tako da zaklanjaju stanovnike od nepoželjnih pogleda. Lepotu bašte dopunjavaju lukovičaste vrste i ukrasne trave.