Botanički ne postoji razlika izmeđ u papričica i feferona odnosno čilija, kako glasi engleski naziv za samonikle i uzgajane forme koje potiču iz Južne Amerike.
PROČITAJTE JOŠ: Ako volite ljuto: brzi recept za domaći čili sos
Postoji mnoštvo oblika, boja i pre svega stepena ljutine! Za to je odgovorna različita koncentracija kapsaicina. Merna jedinica za ljutinu je skovil, a vrednosti se kreću od nula do preko milion za najljuće paprike.
Podatke ipak treba uzeti oprezno zato što u zavisnosti od staništa, klime i uticaja sušnog perioda ili nedostatka hranljivih materija, stepen ljutine varira unutar iste sorte ili čak kod plodova jedne iste biljke.
A evo i tabele koja će vam pomoći da otkrijete stepen ljutine papričice:
Izvor: Moja lepa bašta
TABELU U KOJOJ MOŽETE VIDETI STEPEN LJUTINE PAPRIČICE, POGLEDAJETE U FOTO-GALERIJI!


Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.