Šta da radite sa zemljom iz saksija i žardinjera: Nemojte je bacati u đubre, evo kako da je reciklirate

Da li se sme da se koristi stara zemlja iz saksija? Evo stručnog mišljenja!

Shutterstock

Kada cvetna sezona dođe do kraja, postavlja se pitanje šta raditi sa zemljom izsaksija, žardinjera i kontejnera kada sve jednogodišnje biljke uvenu. Najgore što možete da uradite jeste da je bacite u đubre, jer uvek postoji način da se reciklira.

Nije preporučljivo da je ostavite u saksijama za biljke sledeće godine, jer su hranjive materije u velikoj meri iscrpljene tokom protekle godine. Međutim, možete je koristiti za sadnju u bašti - za pravljenje novih leja ili posipanje po travnjaku.

Prvo proverite da li imate u dvorištu bilo gde neke rupe koje biste mogli da popunite starom zemljom, a ako vam ostane još materijala iz saksija, postavite je kao osnovu za buduće cvetne leje. Na proleće ćete je prekriti novom zemljom i dodati odgovarajuća đubriva.

Shutterstock  

Najjednostavniji način da ponovo iskoristite staru zemlju je da je ubacite u kompost, a slobodno možete i da je pospete u tanjem sloju preko travnjaka. Vremenom će se ona apsorbovati u zemlju, a u međuvremenu će pružiti određenu zaštitu travi tokom zime.

Ako želite da ponovo upotrebite zemlju u saksijama, možete da joj dodate oko trećinu nove zemlje za saksije i đubrivo i tako oplemenite potrebnim hranjivim materijama.

Ne treba ponovo koristiti samo onu zemlju koja je bila u saksijama sa biljkama koje su uginule zbog bakterijskih, gljivičnih ili virusnih bolesti. Pročitajte i koje su idealne biljke za terase i mala dvorišta.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NAJLEPŠE DVORIŠTE U EVROPI  Instagram/littlegarden.world