Na trešnji i drugim stablima koštunjavog voća može da se primeti takozvana gumoza. Reč je o biljnom soku boje ćilibara ili braon nijansi koji curi. Gumoza je reakcija biljke na mnogobrojne uzroke. To su, između ostalog, vlažni životni uslovi, oštećenja na stablu i štetočine (insekt potkornjak, drvesnica (Cossus cossus), bolesti kao trulež korena i bakterijske infekcije (Pseudomonas sp.), mraz ili orezivanje.

Nemojte da sadite koštunjavo voće (trešnje, kajsije, breskve, šljive) nikada na tlo koje zadržava vodu. Trešnju najbolje orežite posle berbe (kraj jula/početak septembra), dok je na granama još lišće, i tretirajte velike površine rana da gljivice ne bi mogle da dopru u stablo i da bi rane što pre zarasle. Da biste sprečili pucanje kore, preporučljivo je da stabla voćaka premažete krečom tokom zime.