Na stablu i na debelim granama trešnje, kajsije i breskve često dolazi do curenja želatinozne, smeđe, lepljive mase koja se u narodu naziva ''gumena reka'' ili ''curenje smole''. Uzroci su različiti, a često se ne mogu ni precizno utvrditi, tako da nije moguće direktno suzbijanje ove pojave. Ipak, iskustvo pokazuje da neki faktori utiču na tu pojavu pa ih je moguće izbegavati.

Ovde se ubrajaju suvišna vlaga, teška glinovita zemlja, podložnost napadu štetočina, stanište izloženo mrazu i radikalno orezivanje biljke. Štetočine mogu prouzrokovati oboljenja na stablima voćki i tako prouzrokovati njihovo delimično, ali i potpuni sušenje. Ovo se manifestuje u vidu rane na stablu ili granama krošnje iz koje se izlučuje smola boje ćilibara. Kako vreme prolazi smola postaje tamnija, a kora drveta se suši i puca. (Prilikom orezivanja koštunjavog voća treba premazivati rane, a glavni uzrok je B. cinerea.)