Poštovana redakcijo,

Već neko vreme imam problem sa ružama kod kojih se na lišću pojavljuju tamne fleke i to lišće opadne, tako da ostanu samo grane i na vrhu pupoljci ili cvetovi. To nije slučaj sa svim ružama koje imam u bašti, neke su sa lepim lišćem – voštanim i lepim cvetovima. Napominjem da pored ruža imam lepe kate. Da li su one možda uzrokovale bolest ruža? U poslednjem broju "Moje lepe bašte" ima jako lepih narandžastih ruža, gde bih mogla da ih nabavim?

Unapred hvala i srdačan pozdrav,
Vera Marković, Niš

Prema Vašem opisu, radi se o zvezdastoj pegavosti. Simptomi su sledeći: na listovima se pojavljuju tamne pege, sa zvezdastim obodom. U zavisnosti od jačine zaraze mogu se javiti 2 do 3 pege, ili ceo list može biti prekriven pegama. Zaraženi listovi zatim požute i opadnu.

Uzročnik ove bolesti jeste gljiva Marssonina rosae. Za zaštitu ruža se koristi preparat Antracol u koncentraciji 0,2%. Tretiranje treba ponavljati na svakih 20 dana u toku vegetacije. Dobro bi bilo da i ruže koje nisu zaražene preventivno tretirate istim preparatom.

Kod domaćih proizvođača ruža (Aca i Milan Topalović, 015/274-331 i Petrović Roses 011/8055-316) možete nabaviti neke od ruža navedene u prethodnim brojevima "Moje lepe bašte". Tako, npr. narandžastu ružu "Felidae" možete pronaći u rasadniku "Petrović Roses". Rasadnik Aca i Milan Topalović poseduju narandžaste ruže: Evita, Marija Kiri (mnogocvetne), Morgenrot (grmolike), Kumba Mejandina (minijaturne) i Grim Oranž Mejandina (penjačice).

Dragana Vojičić,
dipl. inženjer šumarstva
za pejzažnu arhitekturu