Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilno gajenje frezija

Ove nežne zeljaste biljke vole samo umereno zalivanje i to ujutru. Sadnju možete da pomerate u zavisnosti od toga kad želite da procvetaju. Frezija je pogodna kao rezano cveće, jer se njeni cvetovi dugo održavaju u vodi i postepeno ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veoma mi se dopadaju frezije i volela bih da znam kako se pravilno uzgajaju. Biću vam zahvalna na detaljnijim informacijama o ovim lepim cvetnicama.

Verna čitateljka

Frezije su zeljaste biljke koje se razmnožavaju lukovicama. Sadnja lukovice se obavlja u zavisnosti od toga kada želimo da biljka cveta. Lukovice treba saditi u septembru ili oktobru da bi cvetale u februaru ili u novembru – decembru za cvetanje u martu – aprilu. Ako ih zasadite u aprilu cvetaće u avgustu, a ako ih zasadite u junu cvetaće u decembru.

Sade se u baštensku zemlju pomešanu sa peskom na dubini od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. U bašti frezija voli sunčana do umereno senovita mesta. Zaliva se umereno i to samo ujutro.

Sa prihranom treba početi tek kada biljke niknu u vreme intenzivnog rastai to hranivom koje sadrži povećan procenat kalijuma. Kada biljka precveta i kada se lišće osuši, tj. kada počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suvom, prohladnom mestu do naredne sadnje.

Frezija je pogodna kao rezano cveće, jer se njeni cvetovi dugo održavaju u vodi i postepeno se rascvetavaju.

Na pitanja odgovara: Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije