Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amarilis od lukovice do cveta

Mlade lukovice iz semena sposobne su za cvetanje u četvrtoj godini uz pravilnu negu, a mlade lukovice dobijene vegetativnim putem, odvajanjem novoformiranih lukovica u osnovi majčinske biljke, u trećoj godini. Pročitajte kako se ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dobila sam seme amarilisa. Kada da ga posejem i kakav je postupak do formiranja lukovice?

Marija

Razmnožavanjem amarilisa iz semena dobićete snažne i zdrave lukovice, ali je s druge strane taj proces spor: lukovice se formiraju tek u trećoj godini. Seme amarilisa se direktno sadi iz plodova dok još imaju zelenu boju. Seme brzo kljia i ako se ostavi duže, može da počne da klija još u plodu, i samim tim brzo gubi klijavost. Seme klija na temperaturi od 21°C uz konstantnu vlažnost supstrata. Seje se u propusni supstrat, bogat hranivima i s dobrom drenažom, na rastojanju 2x2 ili 2x3 cm, na temperaturi od 20-22°C i pri visokoj vlažnosti. Za dvadesetak dana pojavljuju se mlade biljčice. Seme se seje tako da se prekrije supstratom za oko 0,5 cm, jer pri predubokoj setvi propada i ne niče. Kada mlade biljčice (ponici) formiraju drugi list, pikiraju se na rastojanju od 5 cm između biljaka, a zimi se drže na svetlom mestu na temperaturi od 15-17°C.

Sledeće godine u proleće biljke se ponovo pikiraju na rastojanju 7-8 cm između biljaka ili u zasebne saksije prečnika 6 cm. Treće godine biljke se presađuju u saksije prečnika 9-10 cm ili u baštu na rastojanju 10x10 ili 12x12 cm između biljaka. Pri sadnji treba voditi računa o tome da je oko 1/3 lukovice iznad površine zemlje. U toku vegetacije prihranjivanje se vrši na svakih desetak dana kompleksnim đubrivima. 

U trećoj godini mlade lukovice, dobijene iz semena, u septembru treba da prestanete da zalivate i da im omogućite period mirovanja, da bi sledećeg proleća bile spremne za cvetanje. Posle setve semena Hippeastruma i nicanja mladih biljaka možete ih ostaviti u saksijama da rastu do sledećeg proleća bez pikiranja, a zatim ih posadite u baštu ili pikirajte na većem rastojanju odnosno u zasebne saksije. 

Neki proizvođači Hippeastruma nakon setve semena 2 godine ostavljaju mlade biljke u istim saksijama bez prekidanja vegetacije, uz redovnu prihranu, ali tada setvu vrše na većem rastojanju, 5x5 cm ili većem. Posle treće godine krupnije lukovice se odvajaju i sprovodi se period mirovanja da bi naredno proleće cvetale.

Kako god da ih tretirate u toku vegetacije prve, druge i treće godine, nikada sve lukovice neće biti iste veličine, pa zbog toga neke lukovice cvetaju nakon tri godine od setve, a neke nakon četiri. Proizvodnjom Hippeastruma iz semena nastaju nove sorte i hibridi. Mlade lukovice iz semena sposobne su za cvetanje u četvrtoj godini uz pravilnu negu, a mlade lukovice dobijene vegetativnim putem, odvajanjem novoformiranih lukovica u osnovi majčinske biljke, u trećoj godini.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije