Razlog: začinska biljka koja voli svetlost suviše gusto je zasejana u saksije. Biljčice se međusobno potiskuju i vrlo brzo ih napadaju gljivična oboljenja. Obezbedite im više svetlosti i vazduha. Pažljivo ih izvadite iz crnih plastičnih saksijica i izdelite busen na dva ili tri dela. Male saksije napunite supstratom za začinske biljke ili mešavinom zrelog komposta, peska i prosejane baštenske zemlje (u podjednakoj srazmeri). Zatim pojedinačne razdeljene delove stavite u svežu zemlju u nju kasnije održavajte samo umereno vlažnom.

Važno za dalje uspešno uzgajanje: saksije zatim stavite na svetlo, toplo stanište.

Savet: Zasejte bosiljak u činijice ili saksijice i kada seme isklija, pre formiranja prvih listova rasadite ih na rastojanju od 5 cm. Posle svega nekoliko nedelja moći ćete da uživate u svežem bosiljku koji ste sami proizveli.

Slađana Milosavljević, dipl. pejz. arh. „Beovrta"