Samo par kilometara od Beograda, u Ostružnici kraj Save, nalazi se „zemlja snova“ za sve ljubitelje zelenila i biljaka, Urban Garden koji pruža stručnu uslugu i svetsku ponudu. Urban Garden bavi se uvozom i prodajom najrazličitijih biljaka, kao i artikala potrebih za opremanje bašte, terase, dvorišta i poslovnih prostora. U prodaji je listopadno, zimzeleno i četinarsko drveće vrhunskog kvaliteta. Drveće je ovde različite starosti i veličine, modernih i standardnih formi, a izbor sobnih biljaka, modrnih oblika i visokog kvaliteta je veoma bogat, kao i izbor dekorativnih saksija i žardinjera za enterijer i eksterijer. Specifični oblici i materijali mogu se uklopiti u veoma zahtevne prostore uz pravi odabir boja i efekata.

Postavka biljaka u zatvorenom prostoru podleže pravilima i trendovima pejzažnog projektovanja, na sličan način kao što sam prostor iziskuje kvalitetan projekat dizajnera enterijera.

Pejzažni arhitekta Jelena Kovač i njena koleginica Jelena Veselinović iz firme Urban Garden navode nekoliko obaveznih uslova za pravilan raspored biljaka u prostoru: biljku i saksiju treba stilski uklopiti, kao i samu saksiju u enterijer odnosno eksterijer, pri čemu oblik i boja prate aktuelne trendove u dizajnu.

Odnos oblika saksije i forme biljke treba da bude skladan, na primer, biljku orezanu u vidu kugle na štapu možemo posaditi u veliku saksiju koja se sužava na vrhu, ali ne i biljku kupaste forme.

Napolju je uvek bolja saksija od prirodnog materijala (terakota, beton, kamen, drvo), jer u plastici koren može leti da se pregreje, a zimi da se smrzne. Unutra, saksije mogu biti plastične – bez štete po biljku. Treba voditi računa o tome da saksija može lako da se pomera, što je naročito važno na početku grejne sezone kada biljkama obično treba promeniti mesto.

Svetski trend čine plastične saksije od recikliranih plastičnih kesa, flaša…

Pri sadnji se obično koristi „za broj veća” saksija, sa dovoljno mesta da se biljka razvija. Keramika je uvek aktuelna, a sve popularnije su ukrasne saksije od tkanina, metala, stakla… Ove sezone moderne su pastelne nijanse!

Biljke poput zamije uvek sadimo u manju saksiju, jer ona voli da joj bude tesno i samo tako može da napreduje!

Više informacija možetee dobiti na adresi Vrtni centar Urban Garden u Ostružnici (svega 15 min od Beograda) ili putem sajta www.urbangarden.rs odnosno telefona 066 40 40 30.

Izvor: Lepa&Srećna

LepaiSrecna Izbor biljaka i saksija za enterijer odnosno eksterijer iziskuje stručno znanje, a to su nam predstavili u zelenoj oazi, Urban Garden centru.