Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje - stihovi su koje svi pamtimo iz detinjstva. Lično ih se pridržavam, a već mesecima sakupljam ljuske jaja kako bi ih iskoristila u bašti. Posebno u vreme sadnje rasada.

Naime, povrće kome je kalcijum neophodan u rastu i razvoju su paradajz, paprika i patlidžan. U nedostatku ovog minerala, dolazi do fiziološke promene na plodu koju poznajemo pod nazivom vršna trulež ploda. Prvi simptom ove bolesti smeđa je fleka na dnu ploda koja se širi u koncentričnim prstenovima.

Kako biste u startu osigurali kalcijum ovom povrću, dodajte ljuske jaja prilikom sadnje. Pre toga ih izmrvite ili sameljite u prah (pomoću avana ili električnog mlina za kafu). Ljuske jaja treba da budu suve kako bi se lakše izmrvile. Prilikom sadnje, u rupu dodajte manju šaku samlevenih ljuski i humusnu zemlju ili glistenjak. Kasnije ih možete prihraniti prahom koga ćete staviti pored biljke i zaliti vodom.

Poslužiće i kao đubrivo ukoliko ih sameljete i pomešate s vodom. Ipak, treba im bar mesec dana da se razgrade, ali će vam poslužiti tokom sezone za prihranu biljaka. Ako u ovu mešavinu dodate i talog kafe koji je bogat azotom, dobićete odličnu prihranu.

Ljuske jaja možete koristiti i kao zaštitu od puževa, ali tada ne smeju biti smvrljene nego ih istucajte i postavite oko biljaka u debljem sloju kako bi sprečili puževe da dođu do njih.

U slučaju da ne znate šta da radite sa ljuskama, a imate ih puno, bolje da ih stavite u kompost nego da ih bacite. Takođe, mogu se koristiti i kao malč oko biljaka, ali u tom slučaju trebalo bi da ih imate zaista jako puno.

Osim u povrtarstvu, ljuske jaja možete koristiti i u ishrani koka nosilja osiguravajući im kalcijum koji je neophodan za formiranje kostiju i ljuski jajeta. Sterilizovane u rerni na 180°C u 20 minuta i usitnjene, ljuske jajeta dodajte u hranu pticama. Poslužiće i u slučaju da vaš pas ima česte prolive. Tada mu samlevenu ljusku jajeta umešajte u hranu.

Napomena: Ako skupljate ljuske, nakon što ste razbili jaje, operite ljusku jer bi vam se nakon nekog vremena skupljene ljuske mogle usmrdeti.

Tekst: Maja Celing Celić

Izvor: Agroklub