Obični ladolež je korov koji se možda najteže uklanja, naročito iz grmlja odakle je nemoguće iščupati njegovo duboko korenje.

PROČITAJTE JOŠ: Đubrivo za biljke i zaštita od korova: kako se pravi malč

Da biste se oslobodili ladoleža u povrtnjaku, upotrebite tehniku lažne setve: nakon što su plodovi pobrani, pustite korove da narastu i zatim ih snažno napadnite sistemičnim sredstvom protiv korova. Ponovite postupak nakon sledećeg roda da biste uništili otpornije primerke koji su preživeli prvi tretman.

1. Oplevite baštu u pravom trenutku

Čičak i kupina su najbolji primeri invazivnih biljaka. Ipak, postoji trenutak u ciklusu njihovog rasta nakon cvetanja kada su im vitalne rezerve izuzetno niske. To je pravi trenutak za plevljenje. Čičak čupajte od avgusta do početka septembra, a kupine je najbolje pleviti u poslednjoj sedmici juna.

Zalijte zemljište dan pre plevljenja. Na ovaj način lakše ćete opleviti korenje i manje ćete uznemiriti okolne biljke koje želite da zadržite.

2. Pirevinu ugušite dragoljubima

Na mestu gde probleme stvara pirevina, biljku penjačicu - dragoljub sadite tri godine zaredom i pustite je da se širi površinom zemljišta. Pirevina će ostati bez vazduha i svetla i naposletku će uvenuti.

3. Plevljenje rukom je najbolji način suzbijanja korova

Retki su uništavači korova koji će taj posao obaviti bolje nego vi sopstvenim rukama. Čim se korovi pojave, iskopajte ih motikom. Korenje korova snažnog rasta iz zemljišta izvadite dugačkim starim nožem ili posebnom vadilicom. I najsitniji delovi korena ladoleža mogu da stvore novu biljku. Trajne korove uklonite pre nego što procvetaju i rašire seme koje će stvoriti nove biljke i ponovo vam zadavati probleme.

4. Biljke koje ubijaju korove

Neke biljke iz povrtnjaka pomažu u suzbijanju korova. Krompir je poznat po tome, a i bundeva je dobar saveznik zbog svog gustog lišća. Međutim, biljka koja najviše zaslužuje naslov uništitelja korova je paradajz. Gde god raste, on tera ladolež i pirevinu.

PROČITAJTE JOŠ: Permakultura savetuje uzgajanje voća i povrća bez zalivanja i đubrenja: napravite uzdignute leje

5. Vruća voda

Da biste se rešili korova između ploča u stazama ili u pukotinama betona, ništa nije efikasnije ili više u skladu s prirodom od vruće vode. Vodu, u kojoj su se kuvali krompiri ili testenina, prospite preko korova dok je još vrela.

Tekst: Renata Dragović

Izvor: Agroklub