U proizvodnji krompira velika pažnja se poklanja pripremi semenskih krtola. Ta priprema počinje u trenutku vađenja krompira i nastavlja se tokom perioda skladištenja koje zahteva specifične uslove.

Razlog složenosti skladištenja je to što se u krtolama nalaze visoki sadržaji vode i što su izložene napadima raznih bolesti i štetočina.

Uskladišten krompir treba prosušiti da bi došlo do zarastanja rana na krtolama.

Semenski krompir čuva se na temperaturi 3-4ºC u zamračenim uslovima tokom 4-6 meseci, što je sortna karakteristika. Suviše niske temperature dovode do izmrzavanja krompira, dok s druge strane visoke temperature uzrokuju rano klijanje i dehidrataciju krompira.

Kako do kvalitetnog naklijavanja krompira?

Posebnu pažnju treba posvetiti naklijavanju semenskog krompira neposredno pre setve. Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira posle faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja.

VIŠE: Organska bašta: napravite sami đubrivo od rastavića

Tako se na primer dobijaju krtole čija je klijavost 100%, krompir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorenjivanja i bržeg i ujednačenijeg rasta. Mere zaštite se lakše sprovode, a brže se i uočavaju biljke sa simptomima bolesti ili oštećenja koja su izazvale štetočine.

Olakšano je i sprovođenje agrotehničkih mera. Biljakama je omogućeno bolje iskorišćavanje vegetacionog prostora, a sam period vegetacije je kraći, odnosno, skraćen je period od setve do nicanja. Prednost je i ta što je sazrevanje ujednačeno. Olakšava se sortiranje, a prinos se povećava do 10%.

Temperatura, vlažnost vazduha i svetlost presudne za klijavost

Za naklijavanje krompira potrebno je obezbediti odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlažnost i svetlost. Prostor u kojem se odvija naklijavanje treba da je suv i da u njemu nema vlage po zidovima, te da je čist i dezinfikovan. Naklijavanje može da se obavlja i u staklenicima sa mlečnim staklima, u spoljašnjim uslovima ispod folija, u skladištima bez direktnog osvetljenja (samo difuzno ili se postavljaju lampe). Prostor za naklijavanje treba lako da se provetrava.

VIŠE: Uporedite hranljive vrednosti: krompir i batat (slatki krompir)

Za 1 hektar setvene površine treba obezbediti oko 10 m² površine prostora. Tokom procesa naklijavanja, krtole se najčešće stavljaju u drvene gajbice ili PVC mrežaste vreće, ali je manipulacija lakša sa drvenim gajbicama. Za naklijavanje se uzimaju krtole prosečne mase 50-60 grama. Za proizvodnju mladog krompira često se uzimaju sitnije krtole, jer daju manji broj stabljika što rezultira ranijim vađenjem mladog krompira.

Temperaturu, vlažnost vazduha i jačinu svetlosti treba podešavati tokom naklijavanja da bi se dobile jake i zdrave, odnosno izbegla pojava končastih klica. Končaste klice su duge, tanke i njihovo prisustvo je nepoželjno. One iscrpljuju krtolu, lome se prilikom sadnje i propadaju u zemljištu to jest dolazi do njihovog truljenja, pa ne mogu da daju kvalitetnu stabljiku.

KAKO POČETI PROCES NAKLIJAVANJA...SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Končaste klice se naročito javljaju na krtolama ako je prethodna jesen bila duga, topla i bez dovoljno vode. U takve krtole lakše i brže prodire vazduh i zato se pojavljuju končaste klice.

Na njihovu pojavu utiče režim temperature, vlage i svetlosti.

VIŠE: Šta napada krompir, paradajz i papriku: najčešće bolesti povrća u vašoj bašti

Na krtolama treba da budu prisutne tipične klice dužine 2 do maksimalno 3 cm, čvrste, intenzivne boje karakteristične za sortu (ljubičasta, zelena ili roza).

Kada početi proces naklijavanja?

Dobro naklijavanje je potrebno početi 8-10 sedmica pre setve uz postepeno povećanje temperature u prvoj fazi. Dužina perioda naklijavanja se, u zavisnosti od potrebe, može regulisati povećanjem ili snižavanjem temperature.

U prve 2-3 sedmice naklijavanja temperatura treba da bude oko 15ºC, vlažnost treba da se kreće od 85-90% i treba da je potpuni mrak. Prvo će se pojaviti vršna klica. Nakon pojave klica dužine 1-1,5 cm pristupa se snižavanju temperature i postepenom osvetljenju prostora.

Temperatura se snižava na 8-10ºC i krtole se izlažu difuznoj svetlosti ili su osvetljene fluoroscentnim lampama 12 sati dnevno. Ova faza traje nekoliko sedmica i daje čvrste, kompaktne klice sa ili bez korenja. Proces naklijavanja krtola može se usporiti ako se temperatura snizi na 5ºC.

Sečenje krtola krompira

Reč je o postupku u kojem se od jednog krompira dobijaju 2-3 dela krtole sa jednakim brojem okaca, odnosno klica. Sečenjem krtola se štedi setveni materijal, odnosno pobuđuje se klijavost. Ovo se najčešće se primenjuje kod setve mladog krompira ili na rastresitom zemljištu.

Ne koristi se kod kasne i setve na teškim zemljištima. Sprovodi se u fazi naklijavanja 2-3 sedmice pre setve. Potrebno je najmanje 10 dana pre setve da bi rana na krtoli, nastala sečenjem, zarasla. Prilikom sečenja nož je potrebno redovno dezinfikovati.

VIŠE: Nutricionisti otkrivaju: kakav krompir ne smemo jesti, a kakav je najbolji za ishranu

Može se seći krtola bez klice i sa klicom. Kod seče sa klicama već vidimo broj aktivnih klica, a to nam olakšava sam proces sečenja. Na krtolama je potrebno poznavati donji deo, gde je krtola podzemnom stabljikom (stolonom) bila povezana sa biljkom i na kojem je manje okaca, i gornji deo sa više okaca. Dobro presečen krompir treba da ima isti broj okaca ili klica i na levoj i desnoj polovini. To se postiže uzdužnim sečenjem. Sečeni krompir je slabijeg rodnog potencijala i zato se sadi gušće na dubinu 25-28 cm.

Dobro naklijali krompir u toploj zemlji niče za 18-25 dana.

Izvor: Agro klub