Kada sami uzgajate svoje cveće ili povrće kod kuće, znate koliko je važno obezbediti svojim biljkama dovoljnu količinu vode. Plastični kontejneri su idealni za one kojima posao ne dopšušta da redovno zalivaju svoje biljke, jer će vaš vrt crpeti pravu količinu vode odatle. 

Kontejner koji će čuvati vodu možete lako i jednostavno napraviti kod kuće. 

VIŠE: Napravite sami: bašta sa komposterom u sredini koja se sama zaliva! (KORAK PO KORAK) (FOTO+VIDEO)

Potrebna vam je odgovarajuća plastična kutija, platno, električna bušilica, zemljište i šljunak. 

Plastični kontejner ili bilo koju plastičnu kutiju postavite na željeno mesto, a potom u nju se ubacite cev koja je pod pravim uglom.  Donji deo cevi probušite na više mesta kako bi voda mogla da se razliva, te bi svaki deo dobio dovoljno vode. 

Da vaš mini vrt ne bi primao previše vode, valjalo bi sa strane probušiti rupu koja će sprečavati da se voda zadrži i ošteti vašim biljkama. Kako bi se ovo regulisalo, iz kontejnera se izvede još jedno crevo koroz koje će voda oticati. Baštovani savetuju da tokom zalivanja ovakvog vrta, trenutak kada voda počne da otiče iz odvodne cevi bude signal da je cveće primilo dovoljno vode. 

Preko cevi se postavlja šljunak, kako bi se omogućila dobra rasprostranjenost vode. 

Preko ovog se postavlja rastresito platno, koje je slično onome koje viđamo u proizvodnji različitih vreća. Ovaj deo će obezbediti vašim biljkama dovoljnu vlažnosti, jer će platno skupljati i čuvati vodu. 

Na platno se postavlja zemljište u koje možete zasaditi šta god želite. 

Vaš mini vrt može sadržati prelepe bokore cveća, začinsko bilje ili ga možete pretvoriti u mini povrtnjak. Detaljnije uputstvo pogledajte u sledećem videu: 

JOŠ ZANIMLJIVIH FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI U NAŠOJ GALERIJI!

Izvor: Lisa/Moja Bašta

LepaiSrecna Evo kako možete sami napraviti svoj mini vrt i olakšati održavanje biljaka.