Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimska rezidba: evo kako da uspostavite ravnotežu između rasta i rodnosti kod biljaka

Zimska rezidba je veoma bitna jer uspostavlja ravnotežu, daje optimalan kvalitet rodu, i željeni rast biljke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Rezidba je jedna od najznačajnijih i najkompleksnijih pomotehničkih mera, kojom se uspostavlja ravnoteža između rasta i rodnosti kod voćaka.

Greške nastale prilikom rezidbe dovode do trajnog smanjenja prinosa.

Cilj rezidbe je da se obezbedi dobar vegetativni porast, rana i redovna rodnost i dobar kvalitet ploda.

Rezidba može da se izvodi u periodu zimskog mirovanja, takozvana zimska rezidba ili rezidba na zrelo i u periodu vegetacije, koja se još zove i letnja rezidba ili rezidba na zeleno.

Dominantna rezidba

"Zimska rezidba je dominantna rezidba kod većine vrsta voćaka, koja se još naziva i osnovna rezidba. Rezidbom se projektuje opterećenje voćke rodom, pospešuje vegetativni rast i omogućava dobra osvetljenost krune.

VIŠE: Kako da vam voće bolje rodi: letnja rezidba voćaka

Kruna kod voćaka mora da bude dobro osvetljena, kako bi se omogućilo formiranje rodnih pupoljaka i bolja obojenost plodova. Ukoliko kruna voćaka nije dovoljno osvetljena, brzo dolazi do ogolevanja donjih i unutrašnjih delova i premeštanja rodnost ka periferiji krune.

Kod takvih kruna obično je otežana zaštita protiv prouzrokovača bolesti i štetočina", objasnio je značaj zimske rezidbe Dr Aleksandar Radović sa odseka za Voćarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu

Optimalni termini za rezidbu

Jabučaste i koštičave voćne vrste razlikuju se u pogledu optimalnog termina za rezidbu.

"Zimska rezidba voćaka se izvodi u periodu zimskog mirovanja, od novembra do kraja marta. Rezidbu koštičavih vrsta voćaka treba izvoditi nešto kasnije u toku februara i marta meseca, kako bi se izbegli rizici od izmrzavanja", kaže Dr Radović.

  Izvor:

Pravilo na koje je naš sagovornik ukazao je da najniže grane u kruni budu najduže, a da se dalje idući prema vrhu, njihova dužina postepeno smanjuje tako da kruna ima kupast oblik.

Rezidba jabučastih vrsta voćaka

Svaka voćna vrsta podrazumeva određene specifičnosti u pogledu rezidbe, pa tako rezidbu voćaka treba prilagoditi biološkim osobenostima vrste, sorte, podloge i ekološkim uslovima.

Postoje značajne razlike u načinu same rezidbe između jabučastih i koštičavih vrsta voćaka.

KOJE SU NAJČEŠĆE GREŠKE U REZIDBI...SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije