Zimska rezidba je veoma bitna jer uspostavlja ravnotežu, daje optimalan kvalitet rodu, i željeni rast biljke.
Rezidba je jedna od najznačajnijih i najkompleksnijih pomotehničkih mera, kojom se uspostavlja ravnoteža između rasta i rodnosti kod voćaka.
Greške nastale prilikom rezidbe dovode do trajnog smanjenja prinosa.
Cilj rezidbe je da se obezbedi dobar vegetativni porast, rana i redovna rodnost i dobar kvalitet ploda.
Rezidba može da se izvodi u periodu zimskog mirovanja, takozvana zimska rezidba ili rezidba na zrelo i u periodu vegetacije, koja se još zove i letnja rezidba ili rezidba na zeleno.
Dominantna rezidba
"Zimska rezidba je dominantna rezidba kod većine vrsta voćaka, koja se još naziva i osnovna rezidba. Rezidbom se projektuje opterećenje voćke rodom, pospešuje vegetativni rast i omogućava dobra osvetljenost krune.
VIŠE: Kako da vam voće bolje rodi: letnja rezidba voćaka
Kruna kod voćaka mora da bude dobro osvetljena, kako bi se omogućilo formiranje rodnih pupoljaka i bolja obojenost plodova. Ukoliko kruna voćaka nije dovoljno osvetljena, brzo dolazi do ogolevanja donjih i unutrašnjih delova i premeštanja rodnost ka periferiji krune.
Kod takvih kruna obično je otežana zaštita protiv prouzrokovača bolesti i štetočina", objasnio je značaj zimske rezidbe Dr Aleksandar Radović sa odseka za Voćarstvo, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu
Optimalni termini za rezidbu
Jabučaste i koštičave voćne vrste razlikuju se u pogledu optimalnog termina za rezidbu.
"Zimska rezidba voćaka se izvodi u periodu zimskog mirovanja, od novembra do kraja marta. Rezidbu koštičavih vrsta voćaka treba izvoditi nešto kasnije u toku februara i marta meseca, kako bi se izbegli rizici od izmrzavanja", kaže Dr Radović.
Pravilo na koje je naš sagovornik ukazao je da najniže grane u kruni budu najduže, a da se dalje idući prema vrhu, njihova dužina postepeno smanjuje tako da kruna ima kupast oblik.
Rezidba jabučastih vrsta voćaka
Svaka voćna vrsta podrazumeva određene specifičnosti u pogledu rezidbe, pa tako rezidbu voćaka treba prilagoditi biološkim osobenostima vrste, sorte, podloge i ekološkim uslovima.
Postoje značajne razlike u načinu same rezidbe između jabučastih i koštičavih vrsta voćaka.
KOJE SU NAJČEŠĆE GREŠKE U REZIDBI...SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!