Jelka se odavno odomaćila i u našoj sredini kao neizostavni deo novogodišnjeg dekora. I ne samo to – okićeno zimzeleno drvce postalo je prva asocijacija na Novu godinu.

Pri tom ostaje dilema: veštačka ili prirodna, sa busenom ili bez njega? Odluku treba doneti u skladu sa željama i mogućnostima. Iako je izbor veštačkih jelki sve veći, a neki proizvođači za njih daju garanciju i od 10 godina, atmosfera i miris koje u dom unesu prirodna jela i smrča za većinu su nezamenljivi.

Ukoliko je prirodno zimeleno drvo sa busenom vaš izbor, još pre kupovine trebalo bi da odredite mesto gde ćete ga posaditi posle praznika. 

Potom sledi izbor vrste. Stručnjaci uglavnom preporučuju omoriku ili srebrnu smrču kao vrste koje najbolje podnose stres usled promene temperature, a i lakše se privikavaju na gradske uslove. Za one koje će posle praznika živeti u manje zagađenim uslovima izbor je veći – obična i dugoigličasta jela, duglazija (američka ili kanadska jela), smrča... Pri kupovini možete se opredeliti za onu koja ima pravilniji rast i habitus.

Čak možete odmah posaditi drvo u adekvatan supstrat i saksiju većih dimenzija, za 15-25 cm širu i dublju od busena biljke.

PROČITAJTE JOŠ: Za srećnu Novu godinu i Božić: jelka Ljiljane Vujović sa 2000 lajkova začarala Fejsbuk (FOTO)

Pre no što se unesu u toplu sobu, biljke bi trebalo nekoliko dana držati u hladnoj prostoriji i zaliti da bi se lakše adaptirale. Kad je unesete u prostoriju u kojoj će provesti novogodišnje praznike s vama, ne bi je trebalo više zalivati, već samo povremeno orošavati četine, da ne bi pre vremena počela da raste. Pošto je za mališane najuzbudljiviji događaj kićenje jelke, treba im skrenuti pažnju da ukrasima ne povrede vršne pupoljke.

PROČITAJTE JOŠ: Novogodišnje jelke slavnih 2016: da li je jelka Jelene Karleuše suviše kitnjasta za njen stil? (FOTO)

U sobnim uslovima zimzeleno drvo ne bi trebalo da provede duže od dvadesetak dana. Posle praznika jelku treba ponovo izneti u hladnu prostoriju ili na terasu, pa tek onda posaditi u zemlju. Ukoliko za to postoje uslovi, bilo bi dobro da u zaštićenom prostoru ostane do kraja zime, da ne bi izmrzla. Ako klimatski uslovi dozvoljavaju, tj. ne pada sneg, temperatura nije ispod nule i pokazuje tendenciju rasta, već u drugoj polovini februara trebalo bi je usaditi u zemlju.

PROČITAJTE JOŠ: Novogodišnja čarolija koja nas vraća u detinjstvo: jelka Dragane Jovanović okićena lutkama

Piše: Mirjana Laušević-Zdravković, dipl. inž. šumarstva 

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta