Prstasti citrus potiče iz severoistočnih delova Indije. 

Raste kao žbun ili manje drvo sa nepravilnim granama prekrivenim trnjem.

Listovi prstenastog citrusa su veliki, ovalni, blago naborani, svetlozelene boje i porastu do nekoliko santimetara. Rasečen list ima blagu aromu citrusa.

VIŠE: Limun, limeta, kumkvat: koje citruse da izaberete i kako da ih negujete

Prstasti citrus cveta obilno od maja do septembra, a ako ima dobre uslove i više puta. Cvetovi su mirisni, beli sa ljubičastim ivicama.

Plod prstastog citrusa sazreva u jesen i poprima žutu boju. Njegova kora je debela i ima veoma malu količinu mesa koje je kiselo, ne sadrži sok, a ponekad nema semenke. Ova kora je puna eteričnih ulja, ima ukus koji podseća na dunju i citrus, i može da se koristi kao osušena ili kandirana. "Prsti" ploda mogu da se odvoje uzdužno, iseku, oljušte, a zatim izvadi srž koja se koristi za salate, ili se posipa preko kuvanih jela i ribljih specijaliteta. Koristi se i za proizvodnju aromatičnih ulja.

Pošto ima veoma jak miris, prstasti citrus se u Kini i Japanu često koristi za osvežavanje prostorija i parfemisanje ličnih predmeta, poput odeće, a njegovo drvo često ukrašava vrtove. U budističkoj tradiciji ovaj citrus je simbol dugovečnosti i sreće. Njegovi plodovi se daju i kao verski prinos u budističkim hramovima.

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

Izvor: Artnit.net

LepaiSrecna Citrus medica, poznat po imenima prstasti citrus, Budina ruka, Budina šaka i Budini prsti zbog oblika ploda nalik na skupljenu šaku sa prstima okrenutim nadole je popularno, mirisno voće slično limunu. Iako pripada porodici citrusa, od njih se razlikuje po izgledu ploda i lista...