U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kola;e, dane posta i kao dekoracija za sto.
Dobro je ako imate zalihe, što i nije tako teško budući da jedno drvo staro 6–7 godina daje više kilograma, a nakon 8–10 godina obraćete najmanje 25 kilograma!
Čuvati na hladnom i tamnom mestu
Da bi orasi što duže ostali sveži, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dve do šest nedelja da se osuše na provetrenom mestu, na primer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.
Da bi mesecima ostali sveži, odgovarajuće skladištenje je ono u provetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sledećih nedelju do dve.
Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko 4 nedelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica.
Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka