Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Zašto naši malinjaci ne daju maksimalan prinos

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Osim vremenskih prilika, na zdravlje malinjaka i njegov prinos utiče i način gajenja - pročitajte šta savetuje stručnjak za agroekonomiju, prof. dr Svetislav Petrović.

Izvor: Foto: Profimedia

Tehnologija proizvodnje maline nije unapređena u odnosu na period od pre deset godina, tvrdi stručnjak za agroekonomiju, prof. dr Svetislav Petrović, piše Tanjug 20. jula 2014. godine, a prenose Večernje novosti.

Najveći problem je, smatra on, u tome što proizvođači kada oberu malinu u malinjak ne uđu sve do proleća.

"Način uzgajanja ovog voća nije poboljšan po pitanjima sortimenta, zaštite, agro i pomo-tehničkih mera koje se primenjuju u zasadima", naveo je on.

Petrović velikim problemom označio to što proizvođači malinjaku ne posvećuju kontinuiranu pažnju.

"Zasade nakon branja treba zaštiti sredstvima koja preporučuju agronomi, međutim, imamo masovnu pojavu da malinari to ne čine, što je greška, budući da malina zahteva besprekornu negu tokom čitave godine", zaključio je Petrović.

On je konstatovao da se površine pod malinom uvećavaju, ekstezivno se šire, što će, kako je primetio, doprineti da ukupan obim proizvodnje bude veći nego lane.

Vremenske prilike se, mejdutim, nisu dobro odrazile na ukupnu proizvodnju "crvenog zlata" po pitanju prinosa i kvaliteta roda, ocenio je Petrović.

On je napomenuo da je na početku berbe kvalitet ovog voća bio loš, ali se od 26. juna znatno popravio, ali i izrazio bojazan da će sadašnje padavine ponovo uticati na kvalitet.

"Malina ne podnosi ekstremne klimatske vrednosti, dakle, ne odgovaraju joj visoke, ali ni niske temperature, a naročito joj ne odgovara mnogo vlage u periodu zrenja, što je ove godine u ariljskom kraju naročito prisutno", objasnio je stručnjak za agroekonomiju.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...