Uticaj različitih boja na opšte raspoloženje ljudi često ne shvataju ozbiljno. Boje se neretko povezuju sa određenim osećanjima. Crvena i narandžasta boja podsećaju na toplotu vatre i na žar, žuta na svetlost sunca, a plava podseća na daljinu neba. U bašti se mogu kombinovati različite boje i njihovi efekti. I kakvi god da su rezultati savremenih istraživanja o dejstvu boja, oslušnite sebe i proverite kako one deluju na vas.

Crvena, narandžasta i žuta boja trebalo bi da se nađu na onim mestima gde se radi, na primer na terasi ili pored nje. Crvena boja motiviše i daje snagu, žuta daje živost i budi kreativnost, dok se narandžasta bori protiv neveselih misli.

Na mestu prošaranom ovim bojama može se uživati u nedeljnom doručku ili večeri u kasnim popodnevnim časovima. Probajte i vi! Posadite cveće veselih boja kao što su kana (Canna indica), žuto-narandžasto-crvena lantana (Lantana camara) i žuti dvozubac (Bidens ferulifolia).

Plava je boja čežnje i opuštanja. Ona je idealna za one delove bašte u kojima ćete se izolovati od ostatka sveta. U takvom kutku, pored udobne ležaljke, svakako se mora naći poneka biljka sa cvetovima modrih tonova poput macine trave (Nepeta), glavice (Echinops) i rumenike (Erigeron), koje na čoveka deluju opuštajuće.

Svetloroze boja, kao i plava, deluje umirujuće. Cvetovi ruža svetloroze boje i abutilona izgledaju veoma elegantno. Sa belim cvetovima treba biti oprezan, kako atmosfera ne bi bila previše hladna. Harmonično deluje bela mamuzica (Centranthus ruber “Albus”), gipsofila (Gypsophila paniculata), beli zvončići sa listovima nalik na breskvine listove (Campanula persicifolia “Alba”) i roze-belu gauru (Gaura lindheimeri).

Slađana Dragićević, dipl. pejz. arh.