U ovoj konkretnoj bašti, ako izuzmemo zelenu boju lišća, apsolutnu dominaciju ima bela. Svi cvetovi su beli, bilo da je to cveće bilo šiblje, pa čak i ploče za stazu do ležaljke koja je takođe bela.

Ono što je zaista zanimljivo jeste oblik školjke u centralnom delu bašte, postignut šišanjem živice od tise. Kao nekada rimske topiarije, tako se u sadašnje vreme veoma često kao element vrta koriste razni oblici koji se formiraju od žive ograde. Počelo se sa zasvođenim ulazima, preko okruglo ošišanih lopti od šimšira, da bi se stiglo do mnogo ozbiljnijih formi, kakva je ova, na primer.

Deluje prilično jednostavno, ali nije. Prvo što treba znati jeste da je glavni uslov da se formira dobra, kompaktna živa ograda redovno šišanje. S druge strane, treba znati da je potrebno više godina da se ona formira, pogotovo ako je izabrana tisa koja sporo raste. Ali sve se to zanemari kada se postigne ovakav efekat, za koji je zaslužno precizno talasasto orezivanje. Vrlo su lepi i „zeleni soliteri” od loptastih krošnji bagrema, ali i beli cvetovi od ranog proleća do kasne jeseni, koji neprekidno krase ovu baštu: minđušice, niski floks, zatim bela suručica, leti delfinijum, paprat i celog leta bele lopte hortenzije do pozne jeseni. Mirno je i prijatno u ovoj bašti.

Legenda

1. Živa ograda od tise (Taxus baccata), zimzelena živica koja se orezuje, visina prilikom kupovine od 30 do 40 cm, 60 kom.
2. Loptasti bagrem (Robinia pseudoacacia „Umbraculifera”), nisko drvo okrugle krošnje sporog rasta, visina 5-6 m, obim stabla prilikom kupovine 16-18 cm, 2 kom.
3. Širokolisna navala (Dryopteris), sa zelenim velikim perima, visina 80-120 cm, 4 kom.
4. Japanska anemona (Anemone japonica), visina od 90 do 110 cm, beli cvetovi od avgusta do oktobra, 3 kom.
5. Niski zimzelen (Vinca minor „Alba”), zimzeleni pokrivač tla za senovita staništa, visina 15 cm, cveta u aprilu i maju 40 kom. 6 Srebrna sveća (Cimicifuga simplex), visina od 120 do 150 cm, bele cvasti u obliku sveće od septembra, 1 kom.
7. Suručica (Spiraea x wanhouttei), žbun belih cvetova u maju, visina 2-3 m, visina prilikom kupovine 80-100 cm s busenom, 2 kom.
8. Minđušica (Decentra spectabilis ”Alba”), perena za senku, beli cvetovi od maja do jula, visina od 50 do 70 cm, 3 kom.
9. Hortenzija (Hydrangea arborescens „Annabelle”), ukrasni žbun s belim loptastim cvastima od juna do septembra, visina do 150 cm, visina prilikom kupovine 80-100 cm s busenom, 1 kom.


10. Zvezdan (Aster), visina do 130 cm, čisto beli cvetovi avgustu i septembru, 1 kom.
11. Delfinijum (Delphinium hybr.), visina rasta 100-120 cm, beli cvetovi u junu i julu, posle orezivanja ponovo u oktobru, 3 kom.
12. Patuljasta ruža „Escimo”, visina do 80 cm, beli jednostavni cvetovi od juna do kasne jeseni, otporna, često cveta, 2 kom.
13. Ukrasna trava (Pennisetum alopecuroides), ukrasna trava tankih vlati i čupave cvasti od avgusta, do 40-60 cm, 3 kom.
14. Niski floks (Phlox subulata), visina do 10 cm, beli zvezdasti cvetovi od maja do juna, 10 kom.