Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreativno i lepo

Sijamska lala: egzotični dodir za vrt i jelovnik

Autor Marija Micanovic
Autor Marija Micanovic

Zbog svojih egzotičnih cvetova, sijamska ili tajlandska lala je čest je dekor tropskih vrtova. Takođe, ona je i začinska biljka...

Izvor: Foto: Profimedia

Da li ste čuli za ukrasnu kurkumu?

Zbog prelepih cvetova, ova egzotična, začinska biljka, čest je dekor tropskih vrtova, a u Evropi se najčešće gaji u staklenim baštama.

Poznata i kao "tajlandska ili sijamska lala" i "indijski šafran", potiče iz porodice đumbira sa Tajlanda. Podzemni deo biljke je kruškolik koren sa izraslinama u obliku prstiju. Iz njega izbijaju kopljasti listovi svetlozelene boje.

Cvetovi oblikuju gust klas žutobele, bele, tamno roze ili narandžaste boje. Kurkuma cveta tokom leta, odgovara joj svetlo mesto, ali ne i direktno sunce. Najbolje uspeva u rastresitoj humusnoj zemlji, na temperaturi od 18 do 23 stepeni.

VIŠE: Šta napada krompir, paradajz i papriku: najčešće bolesti povrća u vašoj bašti

Ako je gajite u saksiji, na dno obavezno stavite drenažu, a dok raste održavajte umerenu vlažnost zemljišta. U toku cvetanja joj obezbedite mnogo vode i svetlosti. Prilikom orošavanja, vodite računa da ne kvasite cvetove.

Izvor: Foto: Profimedia

Posle precvetavanja počinje period mirovanja koji traje od kasne jeseni do ranog proleća. U toj fazi, redovno uklanjajte suve listove a koren postepeno zasušujte. Gomolje ne vadite iz saksije, već ga ostavite da se osuši zajedno sa zemljom i čuvajte u toploj prostoriji do proleća. Na početku nove cvetne sezone promenite zemlju i saksiju stavite na toplije mesto gde je temperatura oko 24 stepena.

Poželjno je, takođe, da biljka bude izložena svetlosti 12 sati dnevno, kako bi se podstakao rast listova. Po potrebi, dodajte veštačko osvetljenje. Biljku redovno zalivajte. Kada se pojavi cvetna stabljika kurkumu prebacite u prostoriju sa temperaturom od 17 do 18 stepeni i redovno prihranjujte đubrivom za cvetnice kako bi biljka što duže cvetala.

Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Novosti

Kurkumu možete pogledati u našoj GOTO GALERIJI!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...