Srećni su ljudi koji imaju ispred svog stana zelenu površinu čija je širina makar i devet metara, ali je zato dužina skoro dvadeset. Ovako postavljena bašta izgleda izvanredno doprinoseći umnogome izgledu kuće. 

Međutim, ima mogućnosti da bude interesantna i posmatračima. Iz tih razloga u prvom predlogu je akcenat na atraktivnosti. Ono što odmah uočavamo jeste izbor biljaka isključivo crvenih ili belih cvetova, jer predstavlja jak kontrast. 

Zeleno lišće je tu da „smiri situaciju“. Od ranog proleća, kada se pojave crveni cvetovi japanske dunje, preko bele suručice i nešto kasnije crvenih božura, i narandžastocrvene goruće ljubavi, u leto zajedno s belim zvončićima u ovoj bašti je veoma živopisno. Čak i u kasno leto kada crveno-bela dalija otvara svoje cvetove i tako sve do jeseni. 

Ono što ovu   baštu isto tako čini atraktivnom jesu dva kružna popločana platoa, jedan do drugog ispred vrata, na koje se nastavlja staza koja vodi u natkriveni deo, gde se takođe može sedeti, obedovati i uživati. Prva dva platoa su veoma pogodna za garniture za sedenje. 

Posebno je interesantan zidić koji okružuje platoe, jer je sa obe strane stepenast pa ne deluje tako masivno. Ono o čemu pejzažista uvek treba da vodi računa, jesu želje vlasnika. U ovom slučaju domaćini su hteli drvo, pa je posađen javor koji raste iz više stabala pružajući izvanredan efekat. 

dipl. pejz. arh. Dragana Baranac

Lista biljaka

1. Javor (Acer negundo „Variegatum“), 1 kom. 

2. Ukrasna deucija (Deutzia graciliz), 10 kom.  

3. Hosta (zeleno-beli listovi), 9 kom. 

4. Zvončići (Campanula folia „alba“), 20 kom. 

5. Suručica (Spiraea alba), 3 kom. 

6. Imperata (Imperata cylindrica „Red Baron“), 8 kom. 

7. Bulka (Papaver orientale), 4 kom. 

8. Dalija („Nova lotus Flamenco“), 8 kom.

9. Goruća ljubav (Lychnis hybr.), 10 kom.

10. Japanska dunja (Cydonia japonica), 1 kom.  

11. Macina šapica (Antennaria dioica „Rubra“), 30 kom. 

12. Božur (Paeonia „Carol“), 4 kom.