Na prelazu iz jednog doba u drugo a posebno nakon osunčanog i svežeg leta u baroknu jesen, carstvo bašte pretvori se u malu kreativnu radionicu boja, teksture i mirisa... Cvet koji savršeno upotpunjuje i ukrašava vašu baštu ili balkon tokom jeseni, hrizantema (Chrysanthemum) jedan je od omiljenih cvetova mnogih  baštovana i ljubitelja cveća, najviše zbog njenih raskošnih varijacija u boji, formi i teksturi.

Tri posebne vrste ovog cveta koje odlikuju prelepi cvetovi u nekoliko ružičastih nijansi našle su se i u okviru liste od "top deset" najlepših hrizantema, koju je objavilo Kraljevsko hortikulturno društvo Velike Britanije za 2012. godinu.

Hrizantema Enbi veding (Enbee Wedding) biće neponovljivi ukras vašeg zelenog kutka ukoliko joj pružite dovoljno sunčeve svetlosti. Ova hrizantema traži zemlju obogaćenu hranljivim sastojcima i stalnu vlagu. "Enbi veding" predstavlja cvet sveže pink boje koje - kada procveta - pokazuje svoju čar u penastoj beličastoroze nijansi od vrha do kraja cveta...

Vrlo slična njoj sa malo jačom nijansom ružičaste je hrizantema Karmina blaš (Carmina Blush) kod koje najatraktivniji deo predstavlja prelaz sa žutog središta u ciklama carstvo tankih i dugih latica, a posebno je zanimljiva zbog njene postojnosti u najhladnijim danima jeseni.

Nel Gvim (Neil Gwynn) objedinjuje stilom i bojom prethodne dve hrizanteme. Ona cveta od jula do oktobra i menja intenzitet kolorita tokom leta ali zadržava bogati ton prelepe ružičaste.

Ana Dodig