Na pijaci i u rasadnicima možete kupiti rasad začinskog bilja koje, po pravilu, nije komplikovano za uzgajanje i uspeva i u malim saksijama.

Važno je da zemlja ne sme da bude prebogata hranljivim materijama. U saksijsku zemlju dodajte malo peska. Potrebno je da u saksiji uvek postoji drenažni sloj, jer suvišna vlaga šteti ovim biljkama.

Žalfiju, ruzmarin, majčinu dušicu (na slici na naslovnoj strani) i druge višegodišnje začinske biljke treba orezati u maju i prihraniti sa malo organskog đubriva koje se dodaje u zemlju. Ta količine đubriva dovoljna je za celu sezonu. Jednogodišnje biljke – krbuljica, bosiljak, mirođija i korijander  mogu se posejati u saksijsku zemlju koja nije đubrena.

Dok većina začinskih biljaka dobija jaku aromu samo ako se uzgaja na suncu, nana i estragon uspevaju i na senovitom staništu. Neposredno pre cvetanja aroma ovih biljaka je posebno intenzivna. Najbolje ih je brati u kasno pre podne.