Listopadna biljka lonicera dostiže visinu do 4 a neke čak i do 10 metara. Donji listovi su elipsoidni dok su gornji listovi međusobno srasli. Cvetovi današnjih varijeteta mogu biti u različitim bojama - od ružičasto-crvene i belo-žute kombinacije, pa sve do narandžastih, jarkih cvasti. Najlepši miris lonicera širi u junu kad su cvasti potpuno otvorene. Postoje dve različite vrste - žbunasta lonicera, koja je nešto niža i puzavica, koja se najviše koristi za obrastanje zidova, ograda i pergola. Njoj treba obezbediti dobar oslonac.

Loniceri odgovara zemlja bogata humusom i od marta do septembra joj treba stalno dodavati đubrivo. Uživaće najviše na osunčanom ili poluosunčanom mestu. Kako se brzo širi zasadite je uvek odvojenu od drugih biljki da ih ne bi "pojela".

Orezivanje puzavica:

  • Lonicera japonica se ne mora orezivati redovno. Jednostavno samo kontrolišite rast tako što ćete u proleće orezati sve izdanke koji prerastu željenu veličinu. Takođe, valja ukoniti i slabe, odnosno oštećene stabiljke. 
  • Kod Lonicere periclymenum treba orezati oko jednu trećinu grana i to odmah posle cvetanja.
  • Za radikalno osvežavanje puzavica, možete skratit grane na oko 60cm od zemlje, čime će se podstaći novi rast.

  Orezivanje žbunastih vrsta:

  • Kod Lonicere tatarice, slobodno uklonite slabe i stare stabiljke koje usporavaju rast novih iz korena a svaku treću staru granu odsecite. Takvo radikalno orezivanje preporučuje se u u poznu zimu ili rano proleće.
  • Žbunasta Lonicera nitida koja može da služi i kao živa ograda orezuje se i do tri puta godišnje, u periodu od proleća do jeseni. Za radikalno orezivanje, možete je skratiti na oko 15 santimetra od zemlje.

  Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

  PROČITAJTE JOŠ: Kako da razmnožite mirišljavu loniceru

  PROČITAJTE JOŠ: Jednostavno orezivanje klematisa

  PROČITAJTE JOŠ: Prolećno orezivanje – eliksir za ruže

  PROČITAJTE JOŠ: Orezivanje kariopterisa

  PROČITAJTE JOŠ: Letnje orezivanje povijuša

  LepaiSrecna Vrlo dekorativna i otporna lonicera savršena je puzavica za mirišljavi kutak na terasi. Varijeteti obuhvataju mnoštvo kombinacija boja: ružičasto-crvene, belo-žute i jarkonarandžaste cvasti predstavljaju neodoljiv izbor.