Pripremite leju nekoliko dana pre sadnje tako što ćete ukloniti korov, a zemljište po potrebi obogatiti zrelim kompostom. Izbor vrsta, pre svega, zavisi od staništa – da li je ono sunčano ili polusenovito? Prilikom kupovine nemojte dozvoliti da vas povedu šarene prolećne cvetnice, već odaberite biljke koje cvetaju u različito doba.

Da bi celokupna slika bila uravnotežena, neophodan je jasan redosled: vodeće perene kao što su floks, žavornjak ili pupavica dominiraju lejom zahvaljujući svojoj veličini i punoći cvetova. One se po leji raspoređuju pojedinačno ili u grupama od po dve-tri biljke. 

Sa strane im se pridružuju prateće perene uklopljene po boji. Klasični primeri su hemerokalis, macina trava i ukrasne trave. Rupe popunjavaju perene za popunjavanje kao što su geranijum i plavi jastučac. Ograničite se na razuman broj vrsta. U suprotnom će leja ubrzo izgledati haotično. Generalno, biljke možete da rasporedite tako da veće biljke ne zaklanjaju manje. Neposredno pre sadnje perene zajedno sa saksijom potopite u vodu i rasporedite po leji. Možete napraviti i skicnu na papiru, a onda je preneti na leju pomoću sitnog peska - napunite flašu peskom i na čepu napravite rupicu, pa njime "crtajte" po zemlji.

Ukoliko ste zadovoljni rasporedom, izvadite perene i zasadite ih. Koliko biljaka vam je potrebno po kvadratnom metru leje, zavisi od konačnih dimenzija svake vrste.

Vodeće perene - daju osnovni ton. Rastojanje od susednih perena je 60 cm; naizmenično ih rasporedite po leji.

Prateće perene - služe za isticanje vodećih perena. Rastojanje od susednih biljaka 45 cm; sade se u grupama od 3-10 komada (4-8 biljaka/m²).

Perene za popunjavanje - u njih se ubrajaju pokrivači tla. Preporučuje se rastojanje od 30 cm; po površini ili kao široke trake (8-12 biljaka/m²)