Pasioniranim ljubiteljima ruža jednostavno nikada nije dovoljno ovog kraljevskog cveta. Kad nastupi nova sezona sadnje, u potrazi za novim sortama užurbano se pretražuju katalozi. Lako se može desiti da se u leji nanižu ruža do ruže.

Pejzažni arhitekta Gabrijela Pape takođe je oduševljena kraljicom cveća, ali leje u kojima dominira ruža za nju su tabu. Da bi bašta tokom cele godine izgledala atraktivno a biljke ostale zdrave, cvetne lepotice u lejama koje je ona kreirala uvek su u pratnji drugih biljaka – pre svega perena, ali i lukovica ili malih žbunastih biljaka. „Svejedno koja je monokultura zasađena, pšenica i kukuruz na njivi ili ruže u bašti, to nije prirodno", objašnjava ovaj pejzažni arhitekta. Na taj način zemljištu se odu zimaju važne hranljive materije, a bolesti se vrlo brzo prenose na sve biljke. „Kada pojedinačno ili u malim grupama ruže u leji rastu između cvetnih perena, rizik da obole daleko je manji“, opisuje Gabrijela Pape svoju strategiju. Pored toga manje je upadljivo kada se čađavica raširi po ružinim listovima. Istovremeno, ova profesionalna baštovanka poziva na veći stepen tolerantnosti u pogledu štetočina kao što su lisne vaši: „Njima se, na primer, hrane mravi.“ Dakle, nemojte odmah da tretirate biljke hemijskim sredstvima. 

Perene su idealni partneri ružama. Ruže stablašice zaista izgledaju vrlo lepo kada se u njihovom podnožju nalazi šareni cvetni tepih. I otporne žbunaste ruže i engleske ruže dobro podnose društvo perena. U svakom slučaju, treba izabrati vrste koje se ne šire prebrzo i tako ne potiskuju glavne zvezde. „Engleske ruže mogu se u leju zasaditi u grupi od po tri primerka. Tada sve liči na jednu veliku i bujnu biljku“, otkriva nam Gabrijela Pape. „Između njih mogu se zasaditi ranocvetajuće patu-ljaste perene, kao što su rogaste ljubičice, jagorčevina i plućnjak, koje u proleće svojim veselim cvetovima prekrivaju golu zemlju a leti podnose senku koju prave ruže.“

Kao dobri susedi pokazale su se vrste kao što su geranijum (Geranium), virak (Alchemilla) i macina trava (Nepeta), koje cvetaju zajedno s ružama. Ali i visoki floks (Phlox), veronika (Veronica) i žavornjak (Delphinium) - na slici desno - izgledaju lepo kao kraljičina rascvetala svita. Visoke perene ne bi trebalo da budu suviše blizu ružama. „Vazduh mora neometano da cirkuliše između biljaka, u suprotnom će se brzo raširiti gljivična oboljenja“, objašnjava ovaj iskusni pejsažni arhitekta.

Klasična kombinacija ruža i mediteranske lavande takođe oduševljava ovu baštovanku: „Pre svega, sorte ruža koje često cvetaju traže sunčano stanište, a njega voli i lavanda. A njeni srebrnastosivi listovi kao i ljubičasti cvetovi odlično se uklapaju sa cvetovima ruže.“ Ali ne moraju uvek perene da budu partneri za kombinovanje. Omiljeni duet Gabrijele Pape jesu ruža penjačica „Mme Alfred Carrière” snažnog i brzog rasta i italijanski klematis „Etoile Violette” (Clematis viticella). „Izuzetno mirisna ruža penjačica ima čarobne cvetove krem boje, koji su protkani s malo roze. One prave lep kontrast tamnoljubičastim cvetovima klematisa“, objašnjava naša sagovornica.