Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktuelno

Biljka koja raste u boci već 40 godina

Autor Katarina Vasiljevic
Autor Katarina Vasiljevic

Biljka Tradescantia, koju je Britanac Dejvid Latimer, iz provincije Sari, zasadio u velikoj staklenoj boci 1960. godine i zapečatio je 12 godina kasnije, cveta i sada, posle 40 godina bez svežeg vazduha i vode.

Izvor: Foto: Profimedia

Biljka u boci je deo eksperimenta kojim je Latimer hteo da sazna koliko dugo ta vrsta može da opstane u potpuno izolovanoj sredini.

Latimer je najpre stavio đubrivo u staklenu bocu, a potom pomoću žice zasadio seme jedne vrste puzavice i dodao joj malo vode. Zatim je zatvorio svoj mali "vrt", stavio bocu na sunce i sačekao da fotosinteza uradi svoj posao.

VIŠE: Kako da znate da li vaše biljke pate od stresa

Prvih dvanaest godina, Latimer ju je zalivao, a zatim je prestao to da čini. Od tog trenutka, njegova biljka nije dobijala više ni kap vode ni svež vazduh, ali je zahvaljujući fotosintezi uspela da stvori kiseonik i neophodnu vlažnost, pa je tako razvila sopstveni mali eko-sistem.

Naime, kapljice vode nakupljaju se na unutrašnjim zidovima posude i padaju na biljku, dok lišće koje opada trune na njenom dnu i proizvodi ugljen-dioksid koji je neophodan za fotosintezu.

Izvor: Foto: Profimedia

VIŠE: Sačuvajte voćke, ruže i ukrasno žbunje: šta morate znati o alatu za rezidbu

Latimer, koji danas ima 80 godina, nada se da će njegova deca nastaviti ovaj mali eksperiment i kada on više ne bude tu da posmatra neverovatno napredovanje ove puzavice.

Izvor: National Geographic

Tagovi

Hot

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...