Pravilno, brzo i kvalitetno izvođenje rezidbe zahteva da rezač poseduje odgovarajuci alat za rezanje.

Izbor i nabavku alata treba izvesti tek posle konsultacije sa stručnim ljudima, dovoljno iskusnim na poslovima rezidbe, jer je njihova preporuka isprobana u praksi.

Dobar rezač koji u sezoni rezidbe napravi nekoliko stotina radnih sati mora koristiti profesionalni alat za rezanje.

Ovaj alat je dosta skuplji od amaterskog, ali samo on može da zadovolji potrebe rezača i da pruži kvalitetnu rezidbu.

VIŠE: Orezivanje voća: poboljšana piramidalna kruna

Alat za rezanje se sastoji od:

  • više tipova voćarskih makaza
  • velikih makaza za odsecanje debljih grana
  • voćarskih testerica
  • makaza na potez
  • pratećeg pribora koji sadrži različite bruseve za oštrenje, čišćenje i podmazivanje alata.

Preporuka stručnih saradnika za voćarstvo je da se nabavka alata vrši preko ovlašćenih uvoznika i distributera alata u specijalizovanim prodavnicama od sledećih svetski poznatih proizvođača: Felko, Kuker, Romulus, Kunde, Sandvik i drugi manje poznati proizvođači.

Profesionalni voćarski alat je izrađen od nerđajućeg čelika, visokog kvaliteta, koji se sporo tupi, a trpi visoka opterećenja i uz pravilno oštrenje može da se koristi niz godina. Alat je tako oblikovan i konstruisan da maksimalno štiti rezača od povreda i prenošenja sile sa alata na ruke rezača.

VIŠE: Orezivanje ukrasnog žbunja

Važno je napomenuti da se alat mora redovno čistiti i dezinfikovati, posle svakog radnog dana i orezanog zasada, jer se u novi zasad uvek ulazi sa čistim alatom. Na kraju sezone rezanja alat se detaljno čisti, podmazuje, oštri i odlaže u svoje kutije, a čelični delovi se blago naulje i umotaju u suvu pamučnu tkaninu i sklone u ormar, van domašaja sunca i dece.

Izvor: Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, Valjevo