Svako drvo pored kiseonika nagradiće nas i plodovima i bilo koje drvo da se posadi doneće kiseonik i dobrobiti okolini, međutim ako se pitate koja biljka obezbeđuje najveću koncentraciju kiseonika odgovor je paulovnija, poznata i kao carsko drvo.

Zbog čega je ona paulovnija? Pored svoje lepote, neverovatne isplativosti, lekovitih svojstava pokazala se i kao svetski rekorder u apsorpciji CO2 i u proizvodnji kiseonika (O2). Ovo carsko drvo stavljeno je na prvo mesto prilikom pošumljavanja, kao prioritet u zaustavljanju efekta staklene bašte.

Šta nam je do sada poznato o paulovniji? Jedno stablo svakoga sata apsorbuje 2,25 kg CO2 i u isto vreme proizvede 1,75kg O2. Godišnje, dolazimo do skoro neverovatne cifre od 19,5 tona apsorbovanog CO2 i 15 tona proizvedenog O2. To je svrstava u grupu veoma retkih biljaka pripadnika C4 grupe fotosinteze.

Takođe svojim ogromnim listovima i samom korom stabla godišnje prečisti 6,4 miliona kubnih metara vazduha tako što se čestice prašine, čađi i ostalih zagađivača zalepe za njenu površinu.

Kada se koristi kao ogrev možemo primećuje se jedno izuzetno svojstvo: jedna tona paulovnije proizvede istu količinu energije kao i jedna tona mrkog uglja, pri tom prizvodeći zanemarljivih pola kilograma pepela.

Pored svega, jedno stablo paulovnije dnevno preradi 90 litara otpadnih voda, što je u današnje vreme i te kako bitna činjenica.

Izvor: Alternativna medicina