Oko vikend-kuće na 15 kilometara od Niša porodica Zdravković uspela je za samo četiri godine da na površini od 23 ara odgaji pravi parkovski vrt zahvaljujući, između ostalog, i savetima pejzažnog arhitekte magazina „Moja lepa bašta“ Dragane Tucovic Baranac.

Ova bašta osvojila je 3. mesto na konkursu Najlepša bašta Srbije 2013. godine, a više o ostalim finalistima i pobednicima možete pročitati ovde.

„Sigurno je potrebno još dosta vremena da sve ove biljke porastu, ali smo ipak ponosni na ovo što smo postigli za to kratko vreme“, kaže naša domaćica Snežana, inače pedijatar.

„Imamo 200-300 biljaka koje smo zasadili. Tu je zastupljeno mnogo zimzelenih i listopadnih biljaka... Osim ukrasnog dela, jedan deo bašte pozadi čini povrtnjak. U njemu imamo skoro sve vrste povrća (paradajz, papriku, šargarepu, kupus...), koje se često nalazi na našem stolu. Trudmo se i da se u toj oblasti dokažemo. Zasadili smo i voće. Imamo praktično sve sezonsko voće, od maja kada kreću prve trešnje, pa do septembra kada uživamo u grožđu i jabukama“, dodaje Miodrag, sudski patolog, koji uživa u baštovanstvu.  

„Posadili smo mnogo cvetnica, ali najviše volim ruže. One su možda zahtevne za održavanje, ali oplemenjuju ovaj prostor i našu dušu“, sa osmehom priča ova hobi-baštovanka. O ružičnjaku u kojem su mesto našle mnoge sorte ruže (tako sezona cvetanja traje veoma dugo), Snežana se brine s posebnom pažnjom, ali je ovaj deo bašte oplemenjen i zimzelenim žbunastim vrstama da bi cele godine izgledao atraktivno.

Kada su osmišljavali vikendicu, neko im je rekao da je ovakva brvnara više za neki planinski kraj, ali njima se dopala ta ideja i misle da se lepo uklopila u prirodu. Uzvišenje je pomoću niskih ivičnjaka od opeke oblikovano u tri etaže i popunjeno nižim dekorativnim biljkama koje čine da kuća deluje ušuškana u zelenilo. Terasa je delom zatvorena rasterom od drvenih letvica po kojima se uspinju puzavice, što one koji uživaju na terasi štiti od pogleda sa ulice.

Duž ivice placa posađena je zimzelena ograda koja doprinosi intimnosti vlasnika. Travnjak povezuje sve baštenske elemente i dobro je negovan. Bašta poseduje zalivni sistem, a ono što fascinira posetioce jeste izuzetno visok stepen nege koju su vlasnici uložili u baštu. O bašti brinu Snežana, Miodrag i Snežanin otac, a ćerke povremeno pomognu.

Naravno, Zdravkovići nisu zaboravili ni na mesta za uživanje s porodicom i prijteljima, pa je na prostranoj terasi smeštena udobna garnitura za sedenje, a tu je i zidani roštilj, uz koji je praktično postavljena česma. O svakom detalju su vodili računa, pa i kada padne mrak, zahvaljujuci dobrom i dekorativnom osvetljenju, bašta izgleda predivno. A sitnice poput starog fenjera, suve veze bosiljka ili svežnja paprika dopunjuju ovu bajkovitu atmosferu.

Pogledajte video snimak i galeriju fotografija iz ove bašte.

Tekst: Marija Jakob i Slađana Milosavljević

LepaiSrecna Planski formirana bašta porodice Zdravković s mnoštvom interesantnih detalja u selu Donja Trnava, 15 kilometara od Niša, idealno je mesto za odmor i rekreaciju. Bašta deluje veoma bajkovito delom zbog drvene kućice, delom zbog zelenila koje je okružuje.