Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUĆE U HOROSKOPU: 12 kuća u natalnoj karti i tumačenja astrologije za brak, dom, posao i ljubav

Ovo su važne tačke u vašem horoskopu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prilikom računanja natalne karte koristimo vreme i mesto rođenja da izračunamo podznak ili (ASC) – tačka na istoku u trenutku rođenja (izlazeća tačka Sunca) koja ujedno predstavlja vrh ili početak prve kuće.

Važne tačke u horoskopu su još descendent, medium coeli i imum coeli.

Medium coeli, zenit, (MC) – tačka iznad mesta za koje se računa zenit. Zenit je vrh desete kuće. Time su istovremeno određeni i početak sedme kuće – descendent (nasuprot prve) i početak četvrte kuće – Imum coeli (nasuprot desete).

Kuće u horoskopu nam pokazuju u kojim područjima života se nešto događa.

Kada u nekoj kući imamo puno planeta, to područje je posebno aktivno bilo kroz događaje vezane za ono što označava ta kuća, bilo kroz iskustva koja stičemo kroz to područje.

Ukoliko je neka kuća prazna, ne znači da gubi na važnosti, jer položaj vladara te kuće ima značajnu ulogu u tome koliko je naglašena.

Od svih kuća najvažnija je prva kuća, odnosno Ascendent – vrh prve kuće. Ascendent, ili kako je u narodu popularnije, podznak, u stvari znači uzlazni znak.

Akademska astrologija insistira na preciznoj upotrebi termina i definicija, zato odmah treba naglasiti da ustaljena upotreba termina “podznak” nije opravdana, ali se ovaj pojam i termin udomaćio u praksi i najčešće se koristi. Dakle, pravilno je reći ascendent ili uzlazni znak.

Kuće se dele na:

UGAONE (1, 4, 7. i 10. kuća) – odnose se na aktivnost, označavaju pokretačku energiju. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće, osoba je otvorena, poduzetna, spremna na delovanja.

SLEDUJUĆE (2, 5, 8. i 11. kuća) – odnose se na stabilnost, označavaju statičnu energiju. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće osoba je smirena, pasivnijih delovanja, teži osećaju sigurnosti.

PADAJUĆE (3, 6, 9. i 12. kuća) – odnose se na učenje, označavaju promjenjivu energiju. Ako su u horoskopu naglašene ove kuće, osoba ima potrebu za spoznajama i osveštavanjem onoga što je usvojila kroz stečena znanja.

VATRENE kuće (1, 5. i 9. kuća) – naglašavaju potrebu za ličnim ispoljavanjima, aktivnim delovanjima, izražavanjem individualnosti.

ZEMLJANE kuće (2, 6. i 10. kuća) – stavljaju naglasak na materijalno i opipljivo.

VAZDUŠNE kuće (3, 7. i 11. kuća) – označavaju razumevanje, odnose se na društvene uticaje, stvaraju potrebu za otkrivanjem i izražavanjem.

VODENE kuće (4, 8. i 12. kuća) – odnose se na podsvesna delovanja, emocionalnost, ukazuju na potrebu za rešavanjem prošlosti i prepuštanju unutrašnjim osjećajima.

Povezane vesti

Dvanaest kuća u horoskopu označavaju dvanaest različitih životnih područja i pokazuju kako se u njima snalazimo.

1. KUĆA – odnosi se na ličnost, pokazuje kakva je osoba prema spolja, kako je drugi doživljavaju, kakve osobine ima, kakvog je izgleda, kako je drugi doživljavaju, kakve lične potrebe ima. Opisuje osobu u onom obliku kakvom se želi predstaviti. Ono što pokazuje prva kuća ne znači da je osoba stvarno takva, nego kakav dojam ostavlja na druge.

Vrh prve kuće se naziva ascendent, to je najistočnija tačka na nebu u trenutku rođenja. Znak u kojem se nalazi ascendent pokazuje šta je osobi važno, kako izražava sebe, čemu je sklona, kakva obeležja nosi. Naglašena prva kuća obično govori o preteranoj orijentaciji na sebe, samouverenosti, potrebi da se istakne.

Ova kuća prirodno pripada sazvežđu Ovna. Prirodni vladar je planeta Mars. Važno je napomenuti, ako je Mars u prvom polju, te osobe jako podsećaju na tipove koji pripadaju znaku Ovna, Škorpije. Naglašeno prvo polje su imao je Ciceron (Sunce, Merkur, Venera, Mars i Uran u prvom polju u znaku Jarca ), naglašena upornost.

2. KUĆA – odnosi se na imovinsko stanje, materijalna dobra, odnos prema vrednostima, vezanost za stvari, sve ono što stičemo vlastitim radom, što najviše cenimo, potrebu za sigurnošću.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije