Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KINESKI DAN ZALJUBLJENIH PROSLAVITE VEČERAS: ritual za žene privlači dobrog i nežnog muža

Na 7. dan 7. lunarnog meseca Kinezi slave svoj najromantičniji praznik - 2019. godine on pada 7. avgusta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kineski dan zaljubljenih savremeni je naziv za najromantičniji kineski festival - Čiši - kada se slavi uspomena na susret vile pletilje i običnog čobanina, piše Lepa & Srećna.

Po legendi iz dinastije Han, oni su se zaljubili jedno u drugo, ali im ljubav nije bila dozvoljena. Naredili su im da se razdvoje a između njih postavili zvezdani Mlečni put - na kineskom - Srebrnu reku.

Samo jednom godišnje, 7. dana 7. lunarnog meseca, njima je dozvoljeno da se susretnu i zato ovaj praznik nosi i naziv Festival duple sedmice. U 2019. godini, praznik ljubavi se slavi 7. avgusta. 

Povezane vesti

Po staroj priči, čiji koreni navodno sežu još dalje u prošlost, čak više od 2500 godina, samo jednom godišnje ptice naprave most za razdvojene ljubavnike i omoguće im da taj dan provedu zajedno.

Kinezi veruju da su te ptice svrake i otud još jedno ime praznika - Festival svrake, a po sećanju na ovu dirljivu zabranjenu ljubav, par svraka simbolizuje ljubavnu sreću i večnu vernost.

  Izvor:

Savremeni trend globalizacije koji je zahvatio Kinu pretvorio je ovu legendu u moderni praznik koji Kinezi danas proslavljaju poklanjajući čokolade, cveće, slatkiše - baš kao što se čini za dan Svetog Valentina.

Međutim, Kineskinje koje se drže tradicije, još uvek praktikuju stare rituale kojima se dokazuje spretnost u ručnim radovima i kućnim poslovima.

Mlade devojke pokazuju koliko su vične tako što uspevaju da udenu konac u iglu samo pri svetlosti Meseca i čak se takmiče koja će to uraditi brže.

Iskusnije domaćice prave remek-dela od voća i peku tradicionalne kolače. Mnoge žene naprave papirni ukras a onda ga spale kao simboličnu žrtvu, moleći pritom da joj nebo pošalje dobrog i pažljivog muža.

Povezane vesti

Zaljubljeni ovo veče provode gledajući u nebo i Mlečni put.

Ako pada kiša, veruje se se da to nebo plače nad razdvojenim ljubavnicima.

  Izvor:

Izvor: Lepa & Srećna

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije