Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Astro dana upozorava: ovaj znak čeka gubitak ako bude previše žurio

Dnevni horoskop upozorava na gubitak koji preti!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čak i najbolju mašinu treba ponekad podmazati, piše Lovesensa

Tako je i sa Škorpijama koje brzaju više nego ikad. Vama će biti najteži unutrašnji konflikt, drage Škorpije, mada Mesec napustio vaš znak i tenzije se smiruju, pa imate više vremena na raspolaganju. 

Međutim, unutrašnji pritisak da budete spremni na saradnju troši vam dosta energije. Nećete biti efikasniji samo zato što radite brže, čak vam to može doneti gubitke. Ako se opustite i prestanete da se takmičite, uspeh će doći lakše.

PROČITAJTE JOŠ:

KUDA VODI VEZA SA STARIJIM OŽENJENIM MUŠKARCEM

KOJI ZNAK HOROSKOPA JE NAJVERNIJI, A KOJI NAJČEŠĆE VARA

KOJA MEDITACIJA SE PREPORUČUJE ZA VAŠ HOROSKOPSKI ZNAK

  Izvor:

Isplati li se voleti oženjenog

Tridesetdvogodišnja Beograđanka Ana i ovu je Novu godinu i Božić provela sama, a na zimski odmor otputovala je sa najboljom prijateljicom. Sama je obavila praznični šoping, sama je kupila ribu za Badnje veče, sama je okitila malu jelku, sama je dočekala svako praznično jutro. On, Goran, došao je u njen stan na Badnje veče, na sat i po, u vreme koje je ženi mogao da opravda kao „gužvu u saobraćaju” ili „piće s kolegama”.

Poklonio joj je neki nakit, na brzinu je vodio ljubav s njom, pohvalio kolačiće i, obećavši skorašnji susret, otišao kući. Ana se nije iznenadila niti se bunila, barem ne naglas. Poslednja tri praznika provela je na skoro identičan način. Iznenađenje bi bilo da je ostao i s njom okitio jelku, otišao na doček i spokojno zaspao u zajedničkoj postelji.

Ana je sasvim prosečna žena – službenica prosečnog izgleda, živi u stanu koji su joj poklonili roditelji. Dvadesete je provela družeći se s prijateljicama, povremeno putujući, prolazeći nekoliko ljubavnih veza s muškarcima koji bi se na kraju pokazali potpuno nevažnim. I ona je, poput većine ljudi, težila da pronađe onog pravog, skrasi se i zasnuje porodicu. Kad je upoznala šarmantnog, duhovitog i zgodnog Gorana, odmah joj se svideo. U početku su se samo družili, a fizička privlačnost bila je očigledna. Kad danas razmišlja o svemu, veruje da je upravo u toj fazi poznanstva trebalo da se skloni od njega. Znala je da je oženjen i da ima dvoje dece. Ipak su jedne večeri završili kod nje i poljupci su prerasli u strastvene zagrljaje. Zašto se ta mlada žena s tako normalnim željama zaljubila u oženjenog muškarca? Zašto žene svesno ulaze u takve veze koje štete svima, a ponajviše njima samima?

Ljubav nema pravila, ona je samo osećanje i ne može biti podložna zakonitostima jer ona ili postoji ili ne postoji. Kako biramo osobu u koju ćemo se zaljubiti? Delimično možemo objasniti način na koji biramo - najviše prema svojim životnim stavovima, uverenjima i dosadašnjem životnom iskustvu. Onaj deo koji kolokvijalno nazivamo „hemijom” ostaje skriven i nerazjašnjen, i vrlo često je tema pisaca, filosofa, sociologa”, objašnjava dr med. Iva Stasiov. Partnere najčešće birate po principu „najbolje od ponuđenog”, a ne prema onome „šta je najbolji izbor za vas”. To je odgovor na pitanje zašto se uopšte neke žene upuštaju u vezu s oženjenim muškarcem.

Racionalan izbor.

U početku veze Ana je verovala da je njihova ljubav posebna i da će Goran pre ili posle ostaviti suprugu uz koju ga, kako sam kaže, vežu samo deca, ženu koju je davnih dana prestao da voli i s kojom nema više nikakve bliskosti. Ana mu je bezrezervno verovala. Psihoterapeut objašnjava da u početku zaljubljenosti, kada se stvore osećanja, teško da je ijedna žena racionalna, da će zastati i postaviti sebi konkretna pitanja - na prvom mestu postavlja se pitanje iskrenosti muškarca koji već od samog početka laže svojoj primarnoj porodici.

Presudni činilac.

Što su duže bili zajedno, to ga je Ana sve više i snažnije volela. Sve je priznala roditeljima koji su je upozorili da je ta veza osuđena na propast i da ne sme da računa na njega. Priznanjem im je slomila srce. Neke prijateljice okrenule su joj leđa, ali ni to je nije udaljilo od Gorana.

„Ne možemo da generalizujemo profil žena koje se upuštaju u takve veze. Presudni činilac je lični izbor – da li je to njima prihvatljivo ili nije. Odgovornost za štetu koja se nanosi primarnoj porodici muškarca nije ženina, nego pripada muškarcu. On je taj koji donosi odluku i izbor o upuštanju u vanbračnu vezu, on je taj koji bi trebalo da poštuje određene moralne vrednosti, on je taj koji je počinio preljubu i on je taj koji laže! Često je žena ljubavnica stigmatizovana i na nju se svaljuje krivica za eventualni bol koji može da proistekne iz preljube muškarca, ali istina je sasvim drugačija”, objašnjava psihoterapeut.  

Kako su prolazili meseci i godine, tako je Ana teško prihvatala da on svoje rođendane i praznike provodi s porodicom, da godišnji odmor planira s porodicom, da nikad neće prošetati gradom ruku pod ruku ili zagrljeni. Tokom vremena shvatila je da se njihova veza ne razvija, da stagnira i stoji – u kratkim trenucima nežnosti, najčešće u njenoj spavaćoj sobi.

U trenucima besa i tuge, u nekoliko navrata, rekla je Goranu da je kraj. Ali, on bi pronašao način da mu ona oprosti i da nastave vezu.

„Svaka veza ima svoju dinamiku razvoja i napredovanja. Kod takvih veza razvoj je pod znakom pitanja, žena ljubavnica može stvarati pritisak da se razreši situacija i to je najčešći razlog pucanja takvih veza - nezadovoljstvo statusom druge. Osećanja koja se pojavljuju nakon prekida su poput onih u običnim vezama, osim što osećaj samookrivljavanja i stida može biti pojačan”, objašnjava Iva Stasiov.

Ljubav žene prema oženjenom muškarcu vrlo je česta. Takva ljubav ima veće šanse za neuspeh jer se pojavljuje niz problema na koje ljubavnici nailaze. Ali ponekad veza između žene i oženjenog muškarca traje veoma dugo.

To su najčešće vrlo stabilne veze, ostaju tajne, a muškarac ostaje u braku iz određenih interesa ili potreba. Žena koja ima vrlo nisko samovrednovanje i samopoštovanje često ponavlja vezu s oženjenim muškarcem i veruje u iluziju da će se jednog dana taj muškarac razvesti i oženiti njome.

Životni pokretač.

Ana i Goran i dalje su zajedno. On joj nakon tri godine i dalje tvrdi da je voli, da će kad deca malo porastu ostaviti ženu i biti samo s njom. Ana mu sve manje veruje i trudi se da bude zadovoljna onim što joj on pruža. Zasad nema nameru da prekine tu vezu jer ga iskreno i snažno voli. Kao i u svim vezama, uspeh zavisi od toga koliko će oboje ulagati u svoj odnos, od međusobnog poštovanja i razumevanja i od toga da li će izgraditi iskren odnos kako bi mogli da savladaju sve prepreke koje se nameću u takvim okolnostima.

Blanka Doko

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije