Svaki put kad se Mesec i Sunce „poljube" u aspektu konjukcije u nekom znaku, na nebu vidimo mlad Mesec. To se događa otprilike svakih 28 dana, koliko Mesecu treba da napravi krug.

Od tog trenutka, Mesec ulazi u fazu svog rasta, „penjući" se prema opoziciji prema Suncu ili - punom Mesecu što će se dogoditi za 14 dana od mladog Meseca.

I te dve nedelje je vreme rasta, početaka, sađenja i sejanja. Doslovce - sejanja, jer sve što posejete i posadite u vreme rastućeg Meseca zasigurno će vam rasti. Ako to još posadite u vreme dok je Mesec u Biku, budite sigurni da neće samo rasti već će - bujati.

To znači da su idealni dani 26. i 27. aprila!

Dakle, 26. aprila u 14 sati i 16 minuta Mesec je bio u egzaktnoj konjukciji sa Suncem na 6 stupnjeva i 27 minuta Bika. Ovaj mladi Mesec upravo je krenuo u novi ciklus rasta, pravo vreme za početke svih vrsta. I pravo vreme za vrtlarske i poljoprivredne radove. Bik kao znak zemlje fiksnog kvaliteta podržaće svaku nameru vezanu uz plodnost i bujanje a to, dakako, stavljanjem semena ili mladice u zemlju, i želimo.

Nakon toga će on preći u Blizance, vazdušni znak koji baš nema puno veze s poljoprivredom ali ima s - komunikacijom, putovanjima i prenošenjem informacija na svim nivoima pa će vam 28/29. aprila i to - rasti. Ako, dakako, u to vreme krenete s nekim novim idejama i „posejete" ih upravo tamo gde i kome treba.

Šta treba da uradite u dvorištu početkom maja? Otkrijte na sledećoj strani!

PageBreak

A onda će, 30. aprila Mesec ući u znak Raka, još jedan plodan vodeni znak pa će to opet biti vrlo povoljna dva i po dana (dodajmo još ceo 1. maj i prepodne 2. maja) za sejanje i sadnju svega onoga što želimo da nam se - primi i da nam - da plod. Za baštovane ovo su odlična dva i po dana. Popodne 2. maja pa potom 3. i veći dio 4. maja, Mesec i dalje raste prolazeći kroz znak Lava, vatreni i „kraljevski" znak što je vrlo povoljno za nove inicijative koje želite da vam dugo traju. Jer, Lav je znak fiksnog kvaliteta, on voli trajne i stabilne stvari.

Od popodneva 4. maja, potom 5. i u prepodnevnim satima 6. maja, obeležava prolazak Meseca kroz znak Device, čiji je element Zemlja, a kvalitet promenjiv. Za vrtove, odlično vreme za sejanje, sadnju ili presađivanje, a za one koji nemaju tu priliku ili nisu umogućnosti, ti su dani povoljni za sve što je vezano uz navike, higijenu i razne terapijske postupke koji doprinose poboljšanju zdravlja. To je dobro vreme i za kućne ljubimce, u svakom smislu, naročito ukoliko već duže vreme razmišljate o nekom - krznenom ili pernatom prijatelju. Ili onom s - perajama.

Od 6. maja popodne pa celog 7. i 8. maja, Mesec „plovi" kroz znak Vage, negujući početke vezane uz partnerstva i odnose. Tada je povoljno uspostavljati partnerstva, ne samo romantičnog tipa jer će vam i ti odnosi, s vremenom - rasti. Dani su dobri i za sudske postupke i situacije u kojima - tražite pravdu. Potom će, 9. i 10. maja, Mesec ući u Škorpiju, završavajući polako fazu svog uspona, kulminacijom i - punim Mesecom, 10. maja tačno u 23 sata i 42 minuta. Kad se Mesec napokon napuni, napuniće se i emocije, napetosti i štošta toga što valja otpustiti, za što će vam dobro doći idućih 14 dana Mesečevog ciklusa, vreme njegovog opadanja, kada valja završavati, oslobađati se, otpuštati i rešavati se svega suvišnog. Poštovaćemo prirodne cikluse i u to vreme nećemo saditi biljke, kako ne bi rasle u dubinu, u koren, umesto u visinu, ka Suncu.

Ionako će 25. maja Mesec iznova „poljubiti" Sunce u Blizancima i novi ciklus uspona i rasta ponovo počinje!

Izvor: Zvjezdarnik