Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOPIS NAM OTKRIVA OSOBINE: čitko pišu komunikativni, iskošena slova darežljivi

Da li vaš partner piše štampanim slovim ili sitnim pisanim? Rukopis, tačnije psihografologija mogu vam otkriti zanimljive detalje o njegovoj ličnosti...

  Izvor: Foto: Profimedia

Poput otiska prsta ili DNK, rukopis određuje svakog čoveka kao jedinstvenog i neponovljivog. Kao što nema dva ista otiska prsta ni dve iste šare u oku, tako nema ni dva ista rukopisa. To je naša lična karta, prozor u našu dušu – naše ogledalo koje nas odaje do tančina. Nauka koja proučava rukopis zove se grafologija i deli se na sudsku, koja je zanat ili veština utvrđivanja identiteta osobe na osnovu rukopisa, i psihografologiju, kod nas u povoju, nauku koja određuje psihološke karakteristike.

Povezane vesti

Veličina slova

Čovek krupnog rukopisa često je egocentričan, sa izraženom potrebom za aktivnim društvenim životom. Na druge obično gleda s visine i najčešće dominira u verbalnoj komunikaciji i uopšte u društvu. Čovek koji ima rukopis srednje veličine u principu je spreman da se prilagodi i uklopi u svaku sredinu. Nije previše otvoren, ali ni zabarikadiran u svoj svet. Ponašanje mu je lepo, ne diže glas za svaku sitnicu, a staloženost je bitna odlika njegovog karaktera. Sitan rukopis najčešće poseduju obrazovani ljudi, skloni da se u svakoj prilici posluže svojim razumom. Uglavnom su okupirani misaonim radnjama, pa se najčešće sreću među naučnicima i istraživačima. Njihove emocije i razum uvek se dopunjuju i gotovo uvek su u skladu.

Povezane vesti

Ukoliko je reč o sasvim sitnom rukopisu, koji više liči na pravu liniju, to je znak da je osoba iskompleksirana, da se povlači u sebe i potcenjuje svoje vrednosti. Ako rukopis nije ujednačen, čas je krupan, čas sitan, čas osrednji, znači da je osoba nestalna, da joj raspoloženja osciliraju i da je vrlo osetljiva. Ako se slova idući ka kraju smanjuju, reč je o duhovno zreloj, stabilnoj osobi, ali ako se slova na kraju reči povećavaju, to je dovoljno da se zaključi kako je reč o emocionalno nezreloj i nestalnoj ličnosti.

Čitko i nečitko 

Rukopis iskošen udesno govori o emocionalno toploj i darežljivoj osobi, jak pritisak na papir otkriva energičnu, liderstvu sklonu ličnost, dok okruglasta slova upućuju na nizak nivo agresivnosti.

Ako vam je rukopis čitak, okolini šaljete poruku hoću, mogu i znam da dobro komuniciram s ljudima. Ukoliko je rukopis nečitak, poruka je suprotna. Međutim, nemojte odmah da klonete ako se to ne slaže s onim što nosite u sebi, jer izuzetaka ima toliko da se ovo pravilo dovodi u pitanje.

Čitak rukopis, koji čuva sve odlike klasičnog školskog pisanja, ne upućuje na najiskreniju, najotvoreniju i najjasniju komunikativnost, već naprotiv, na pretvaranje i foliranje. Bolji deo grafološke analize otkriva, spolja gledano, jednostavnu, otvorenu, srdačnu, komunikativnu osobu koja poštuje i praktikuje pravila lepog ponašanja.

Štampana slova 

Štampano pismo manje govori o vlasniku od njegovog pisanog rukopisa. Pisati štampano znači pisati sporije, s više koncentracije, i to je još jedan znak potrebe da se konci drže u svojim rukama i kontrolišu drugi, ali i situacija u kojoj se pisar nalazi. Nikada ne otkriva karte do kraja, jer uvek nešto važno skriva o sebi, posebno ako naglo sa štampanih prelazi na pisana slova.

Osobe s kombinovanim štampano-pisanim rukopisom češće poručuju laž nego istinu. Možda ste nekada dobili ljubavno pismo s pisanim rukopisom, a reči volim te bile su napisane štampanim slovima. Zapitajte se šta se iza toga krije.

Potpuno nečitljiv rukopis sreće se kod osoba kojima nije mnogo stalo do odnosa s javnošću ili koje imaju ozbiljnih teškoća u opštenju s drugima.

Značenje potpisa 

Potpisi u grafologiji zauzimaju posebno značajno mesto. Čovek se svojim potpisom prosto legitimiše, njime overava i otkriva svoju ličnost. Čitak i jasan potpis otkriva poštenu osobu na koju se u svakom trenutku možete osloniti. Sićušan, stisnut potpis znak je da je njegov vlasnik opterećen nekim kompleksima niže vrednosti. Upadljiv veličinom i ukrašen potpis otkriva osobu lošeg ukusa, koja je pritom veoma uobražena.

Stručnjaci tvrde da se duh ispoljava u svemu što se čini i da se rukopis može tumačiti kao jedan vid ekspresivnog ponašanja. Prednost grafologije je to što rukopis ostavlja trajan trag, pa su samim tim moguće nove analize većeg broja grafologa i psihologa. Grafološka analiza rukopisa odnosno dešifrovanje dubinskih crta, stavova i vrednosti ličnosti jeste složen i višefazni proces.

Kako su pisale poznate ličnosti:

Potpis Bila Gejtsa

Njegov rukopis reflektuje potrebu da se bude na vrhu i mentalno iznad drugih. Njegovo brzopotezno pisanje pokazuje mentalnu brzinu. Pojedina precrtana slova i nepotrebni početni potezi pokazuju argumentativnost, određenu vrstu cinizma i agresivnosti. S druge strane, udesno nakrivljena slova pokazuju darežljivu i saosećajnu prirodu. Izvanredno poravnata slova pokazuju da Bil Gejts pokazuje izuzetno organizovan intelekt. Kada se sve poveže s nekim slovima koja su uobličena poput brojeva, dolazi se do zaključka da nije nimalo čudno što je tako uspešan. 

Pavarotijeva crta

Kod potpisa pokojnog operskog tenora Lučana Pavarotija uočava se da je lično ime kao vagon prikačeno za lokomotivu. To znači visoku privrženost porodici, jak doživljaj zajedništva, sicilijanski duh pripadanja lozi predaka. Potpis emituje slavu, u kojem je ovenčano javno ja.

Tekst: Žaklina Milenković

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije